måndag 22 december 2008

Piratpartiet och "den enda frågan"

Piratpartiet har seglat upp som ett debattämne på en del vänsterbloggar, och dessutom klagar DN i ledaren över att PP är ett enfrågeparti. Egentligen är anklagelsen i sig ointressant. Alla frågor är inte lika viktiga eller viktiga på samma sätt. Om ungdomar vill ladda ner musik och filmer hur som helst är inte så viktig, men när man generellt börjar diskutera hur information eller kunskaper skall hanteras är det en fråga mycket högt på prioritetslistan. Jag skall försöka förklara min syn på det längre ner.

Bloggaren Svensson har varit inne på det här i flera inlägg, bland annat det här. Jag skrev en kommentar till ett inlägg om PP hos Jinge, och det har jag sedan spunnit vidare på och utökat en del vilket följer härnere, tillsammans med diverse foton jag tagit i samband med PP-aktiviteter.




Det historiska mötet på Medborgarplatsen 31 maj 2008.


Jag var på Medborgarplatsen när PP drog igång kampen mot FRA-lagen tidigare i år. Partiordförande Falkvinge hade nog rätt när han sa att det var ett historiskt ögonblick. Jag är inte inläst på PP:s ståndpunkter i olika frågor, men nog är det så att deras tänkande företrädare tänker längre än bara nedladdning av nöjesindustrins produkter. “Kunskap” eller “information” är en av samhällets viktigaste utvecklingsfaktorer. Ett samhälle kan inte existera utan kunskap, kunskap och samhälle är snudd på synonymer. Kunskapen bestäms av den miljö vi lever i, men när vi börjar förstå omgivningen kan vi också förändra den, vilket leder till nya kunskaper, nya förändringar o.s.v.



PP:s ordförande Falkvinge lägger ut texten och talar bland annat om att det är ett historiskt möte.


Om små grupper (läs kapitalägare och politiker) kan monopolisera kunskap kan vi säga ajöss både till utveckling och demokrati. Det här inlägget handlar mest om förhållandet till den första gruppen. Instängande av information betyder en av de viktigaste faktorerna för samhällets utveckling blockeras och hämmas. Information (eller om vi säger kunskap) är tillsammans med människorna som bär på kunskaperna den viktigaste produktivkraften. I den modell som Marx skapade är den tekniska utvecklingen grunden för hur människorna skapar sina liv. Den tekniska grunden kommer ytterst att bestämma hur hela samhällets politiska och kulturella liv ser ut.




"Storebror ser dig" står det på den suddiga affischen i bakgrunden. Men jag tycker att några av herrarna i förgrunden ser ganska bestämda ut också. Från mötet utanför Riksdagshuset.



När datoriseringen har slagit igenom, som den gjort under de senaste tio-tjugo åren, är det övertydligt hur tekniken förändrat samhället. Det är också övertydligt hur motsatsen mellan äldre typen av kommersiell verksamhet och ägande, och nya ideer om fildelning, share-ware, open source, beskriver två olika samhällsmodeller. Datoriseringen har helt enkelt förändrat det landskap vi lever och verkar i, men det finns krafter som vill fortsätta som förut och försöker bussa staten på folk som är på väg in i det moderna i stället för att anpassa sig. Ny teknologi ändrar hur vi tänker, och det tänkandet kämpar nu om makten i samhällets kulturella och juridiska överbyggnad.




Också från mötet utanför Riksdagshuset: en lektion i latin är alltid bildande.


Om gammelmedia och gammelindustri lyckas konservera en modell som motsvarar ett utgående industrisamhälles produktivkrafter (vilket inte kommer att lyckas på sikt) kommer det att göra att samhället fungerar allt sämre och stagnerar. Om detta görs med polishjälp blir det flerdubbelt otrevligt. Med sin linje bidrar faktiskt PP till att samhällets tekniska bas och dess kulturella överbyggnad görs mer i överensstämmelse med varandra, till hela samhällets fördel.






1984 var en populär sifferkombination utanför Riksdagshuset.



Var finns då PP i det hela? - Som parti tillhör de samhällets överbyggnad, och de hjälper till att puffa överbyggnaden mot mer tidsenliga former. Att många medlemmar i PP är unga och inte riktigt förstår räckvidden av vad de gör är en annan sak, men det skulle ju marxisterna kunna tala om för dem i stället för att slå dem i skallen? Jag kan väl inte tänka mig att någon PP-ungdom med hänvisning till nedladdning skulle kräva SÄMRE åldringsvård?? De har väl också äldre släktingar i allmänhet? PP-are torde nog bättre än mossiga sossar förstå sambandet mellan övervakningssamhället och Sveriges krig i Afghanistan och riskerna som skapas av detta engagemang.



Jag tror inte killen höjer sin bärbara dator ovan skallen för att välsigna massorna eller att folk skall tillbedja den, utan för att den innehåller en kamera. SÄPO-fotografer behövs inte i moderna demonstrationer, demonstranterna sköter den saken själva numera.




Även om PP-medlemmar inbillar sig att klasser inte finns så torde flertalet av dem vara ordinära lönearbetare och kommer att uppleva hur kapitalet försöker knapra åt sig alltmer av vad arbetet producerar. Bör man inte dra några slutsatser av det, i stället för att bara skjutsa över dem på den borgerliga sidan?







Från demonstrationen 16 september. Killen med skägg och näsduk om huvet måste väl vara en pirat!?


Marx påpekade några gånger att man inte utan vidare skall tro vad epoker eller personer säger om sig själva. Man måste titta på vad de gör och hur de verkligen ser ut. Det bör gälla organisationer också. Och här tror jag många missar (eller medvetet blundar för) en viktig aspekt hos piraterna: genom sin inriktning på fri information bryter de mot viktiga strukturer i det nuvarande multnande samhällsfunktioner, Då är frågan; när de röjer bort gammal smörja, röjer de då väg för ny smörja eller för något bättre? Och ser de själv de långa konsekvenserna av vad de gör? Följer man dynamiken i Marx' modell kan sådana här saker hända: det är de materiella förhållandena som ger grunden till vårt tänkande, ibland släpar tänkandet efter och då kan det ta ett tag innan vi verkligen ser vad vi sysslar med. Piraterna kanske säger sig varken vara höger eller vänster, men i praktiken kommer de att landa någonstans (alldeles som Miljöpartiet) och vänskapliga diskussioner kanske kan hjälpa dem att åtminstone inte hamna i reaktionens träsk där de ju inte vill komma ändå antar jag.



Här samlas grönt, svart och rött. Jag undrar över grönsvarta flaggan, är det någon sorts ekolog-anarkister? Rödsvart brukar ju vara anarkosyndikalister men grönsvart har jag noll koll på.


Ytterligare en aspekt är att det just bland PP-medlemmar borde finnas en oerhörd mängd kunskap om teknik i informationssamhället. Ibland har jag skrivit om virtuella världars möjligheter i bloggen men aldrig fått någon reaktion på tankarna om "virtuella laboratorier" eller avancerade logistiksystem. Tryck på taggen "virtuella laboratorier" så kommer andra inlägg upp. Undrar om det beror på att många som läser det här är vänsterfolk utan en susning om modern teknik, eller att vänsterfolk numera inte gillar teknik - jag har en känsla av att på PP-sidan finns mycket mer av dessa nyttiga kunskaper. Det är ett bra skäl att hålla kommunikationslinjerna öppna.

7 kommentarer:

Jörgen L sa...

Jag tror du missuppfattar en sak, du skriver utifrån utgångspunkten att piratpartister inte uppfattar höger/vänsterdimensionen i politiken som reell.

Det vill jag hävda är fel. Åtskilliga aktiva har ett förflutet både från höger och vänster.

Men piratpartiet som projekt är nåt annat. Det är en motståndsrörelse mot ett pågående angrepp mot demokratins förutsättningar och verktyg.

Därför VÄLJER vi att gräva ner stridsyxan i höger-vänsterkonflikten.

Det är inte så att vi hävdar att den inte finns, det är bara det att utvecklingen mot ett övervakningssamhälle är till nackdel både för liberalers och frihetliga demokratiska socialisters idealsamhälle.

Om vi alltså är överrens om detta så finns det ingen anledning för partiet att ta ställning i höger-vänsterkonflikten, det skulle bara leda till att hälften av medlemmarna skulle finna det omöjligt att vara kvar i partiet och därmed försvaga den kamp som partiet bildats för att föra.

(pp) kommer alltså inte att ta ställning i höger/vänsterfrågan, nånsin, för då upphör partiets existensberättigande.

Dessutom ligger blocken relativt sett varandra så nära idag att vi som individer ser att det kan vara värt att "fel" sida sitter en mandatperiod extra om det innebär framgång i demokratifrågorna.


Partiet finns till för att föra en kompromisslös politik inom sina fokusfrågor, breddar man sin politiska plattform till att inbegripa fördelningspolitik etc. så är det plötslige ett vanligt parti som kan kompromissa bort demokratifrågorna till förmån för de andra.

Björn Nilsson sa...

Tänker ni sitta i parlamentariska församlingar i Sverige och inte ta ställning till gamla tanter och farbröder i vården som hanteras illa därför att rikingar i Djursholm skall ha skattesänkningar - ja då tror jag att ni kommer att få problem. Att gräva ner stridsyxan kan fungera ibland men ibland inte. Möjligen fungerar det om ni sitter i EU-parlamentet och bara sysslar med avgränsade frågor (obs. möjligen!) men knappast om ni vill och lyckas komma in i svenska riksdagen. En och annan kanske också vill veta i förväg hur PP tänker rösta när det inte handlar om ett begränsat antal teknik- och demokratifrågor. Och om PP-are ändå skall sitta med i alla riksdagsutskott som inte behandlar er kärnfråga (kan PP sitta i jordbruks- eller socialutskottet exempelvis?). Det kanske går, men det verkar inte enkelt.

Jörgen L sa...

Hårddraget, ja. Det är det strategin går ut på. Om den "rödgröna" (socialliberala) alliansen ger bäst villkor i piratpartiets fokusfrågor kommer vi att stödja dom i resten av omröstningarna. Om den andra (ungefär lika socialliberala) alliansen ger bäst utdelning så kommer vi att stödja dem.

Precis som (mp)och (v) kommer att stödja sossarna, och som (c),(fp) och (kd) stödjer moderaterna oavsett vad de själva tycker.

Skillnaden är att man vet att (pp) inte kompromissar med sina frågor.

Om man verkligen tror att det blir en avgörande skillnad i praktiskt implementerad politik om det är den ena alliansen eller den andra som styr, och man tycker att de frågor som piratpartiet driver inte är så viktiga, så ska man naturligtvis inte rösta på piratpartiet eftersom man då inte kan vara säker på vilken regering det då blir.

Men den uppenbara lösningen på dilemmat är ju ifall det rödgröna blocket tydligt förbinder sig till en bra politik på det här området. Fast det lär ju kräva att man kickar ut Bodström först.

Anonym sa...

Nu kommer jag in helt fel här... jag ville bara önska dig en god jul Björn. Stå på dig :)

Björn Nilsson sa...

Julhälsningar och glada tillrop är alltid välkomna. Tack detsamma till dig och A och alla andra i Närkes huvudstad!

"Killen med skägg och näsduk om huvet" sa...

Hejsan!
Mycket riktigt är jag pirat. Jag är dock partipolitiskt dubbelorganiserad och är än mer aktiv i miljöpartiet. Vad gäller det grönsvarta har jag svar där också då jag vid förfrågan om ideologi brukar titulera mig grön anarkist! http://sv.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B6n_anarkism
Väl mött! : O)

Björn Nilsson sa...

Hej Skägget, kul att du hittade det här gamla inlägget som jag själv glömt bort, Tycker att det är riktigt bra om jag får säga det själv ...

Idag kanske den exakta partitillhörigheten inte är lika viktig som för femtio år sedan?