fredag 27 september 2013

Diverse lästips samt funderingar

Förhoppningarna om att det skall finnas en "sekulär", eller åtminstone anständigt religiös, väpnad upprorsrörelse i Syrien verkar komma alltmer på skam. FSA-grupperna orienterar sig alltmer mot de hårdföra islamisterna. Tidigare har USA-professorn Juan Cole varit för kriget mot Syrien (liksom tidigare mot Libyen), men nu verkar han backa.  Han hänvisar också till den här länken där svensken Aron Lund skriver. Läget är flytande, men det ser inte bra ut för de som tror att det går att snickra ihop en trovärdig opposition byggd på FSA och exilpolitikerna. 

Mer på humoravdelningen kanske det är när komikerparet 'Killen och Åsnan' får ett utbrott när den gamle trotskisten Tariq Ali kommer med kritik av de så kallade revolutionerna i Libyen och Syrien.

Angående tillståndet i USA-media, se den här intervjun med journalistveteranen Seymour Hersh. Verkar vara svårt att tala om några fria media av betydelse när de stora medierna springer regeringens ärenden utan kritiska frågor.

Det känns sömnigt när det drar mot vinter och dagarna blir kortare och nätterna längre. Dessutom blir man trött av diverse knasiga debatter.


Ja, det finns mycket att skriva om. Exempelvis en artikel om växters 'långtidsminne' (med viss koppling till minne hos däggdjur inklusive människor). Växter har ju ingen hjärna som minns åt dem, men det finns andra funktioner som kan hjälpa dem att göra rätt saker vid rätt tid och omständigheter. Jag har haft ämnet 'växters minne' uppe på bloggen tidigare. Det är intressant i sig, men också när man funderar över livets utveckling och möjligheter över huvud taget - här på Jorden och annorstädes.

Eller sug på det här, från en forskningsrapport som sägs vara:

... den första heltäckande dokumentationen av marknadiseringsprocesserna inom äldreomsorgen i Danmark, Finland, Norge och Sverige, och innehåller också bidrag från forskare i Kanada och USA, två länder med betydligt längre erfarenhet av vinstsyftande äldreomsorg.

Vilket hemskt ord: Marknadiseringsprocess! Notera det följande, med tanke på att det ju skulle bli förbättringar:
Det finns fortfarande begränsad kunskaps om konkurrensens konsekvenser i de nordiska länderna, men det finns inga belägg för att konkurrensutsättning har lett till bättre kvalitet. I Kanada och USA har den vinstsyftande äldreomsorgen betydligt lägre kvalitet än den icke-vinstsyftande, och i rapporten beskrivs de negativa konsekvenser av den omfattande kontrollapparat som vuxit i takt med framväxten av vinstsyftande aktörer i dessa länder.
Driver man ett företag där vinst är målet så ÄR vinst målet. Allt annat är medel, även om medlen råkar vara gamla människor. Svårare än så är det inte!

Men nu har skrivlusten avtagit. Har rätt mycket med den där zigenar-grejen att göra. Det är naturligtvis inte så att en del av mina läsare tycker att det är OK med exempelvis åldringsbrott om de utförs av en viss kategori människor, men de glömde att påpeka detta i sina kommentarer till tidigare inlägg. I ivern att vara anti-rasistiska har många trampat fel och verkar ursäkta de kriminella ligor som utgörs av personer med urskiljbar etnisk bakgrund. (Gäller det för en liga av helsvenska tjuvjägare, smugglare och hembrännare i  någon svensk avkrok också, med en kärntrupp av aktiva och resten av bygden som vet vad de håller på med men inte meddelar myndigheterna?) Är det en vänsterståndpunkt föredrar jag att hålla vänstern på minst armlängds avstånd.

Nej, det där gjorde mig på mindre gott humör, och nu funderar jag på att ta bloggpaus ett tag medan jag funderar på framtiden och kanske inriktar mig mer på mina andra nät-plattformar. Vi får se hur det blir framöver. Trevlig helg!5 kommentarer:

Hannu Komulainen sa...

Gaska upp dig, Björn! Ibland hamnar man i en minoritetsposition, och ibland har man ändå rätt, ibland inte.

Hannu Komulainen sa...

Du har förresten Stefan Lindgren på din sida. Även om jag tycker att det underförstådda argumentet att "etablissemanget alltid har fel" inte håller i alla lägen...

Jan Wiklund sa...

Björn: Om man är polis måste det väl vara bättre att försöka slå in en kil mellan dem som verkligen ägnar sig åt kriminalitet och dem som inte anmäler dem av nån sorts missriktad lojalitet eller rädsla, än att ta för givet att alla i den där byn är nog kriminella så man kan gärna ge dom smörj allihop.

Tyvärr tycks det vara det senare stora delar av polisen ägnar sig åt, via "racial profiling". Det skånska registret är inte det värsta, det är attityden, som kommer till ett mycket värre uttryck i REVA.

Björn Nilsson sa...

Har inte bestämt mig för om bloggpausen också innebär att jag inte svarar på kommentarer. Jag släpper dock igenom dem.

Björn Nilsson sa...

Har en känsla av att jag tappat bort en kommentar, möjligen från Hannu, här ...?