måndag 16 september 2013

Inte helt lyckat?




De som tyckte att det var viktigt att springa och rösta i kyrkovalet för att hindra sverigedemokraterna lyckades inte så bra. Visserligen verkar valdeltagandet ha ökat någon procentenhet totalt, men sd hade också en rejäl framgång. Vad de nu skall göra med de mandaten, kan man undra? Och kan framgång i kyrkovalet växlas in i framgång i allmänna val?

Dessutom tycks mig tanken att rösta mot någonting inte alltid så lyckad. Det är negativt. Bättre om man har ett positivt alternativ att rösta på. Finns inte det kan man alltid stoppa i en blank valsedel i kuvertet.



2 kommentarer:

Karl Malghult sa...

En viktig skillnad mot förra gången är att många landsbygdsförsamlingar slagits samman vilket nog gjort röstbenägenheten mindre på många håll, kyrkovalet är trots allt en ganska stor sak i många landsbygdsförsamlingar (man går dit för att rösta och prata med grannarna, en social händelse helt enkelt). Och de som bor på landet är inte mer insatta i kyrkopolitiken än i stan, dvs det är som vanligt vad gäller kyrkovalet, så man röstar säkert gärna på SD i protest när alternativet ändå finns eller så väljer man Centern av sentimentala skäl.


Min misstanke kom när jag såg att Döderhults församling, Växjö stift, tillhörde de med lägst valdeltagande. Skillnaden mot förra valet är att man slagit samman församlingen med landsbygdsförsamlingarna runtom i Oskarshamns kommun varav vissa är ganska stora till ytan (Kristdala, Bockara, Misterhult) och även i relativ folkmängd mot Döderhult. Att de som bor i samhällena utanför skulle åka in de 2-3 milen till församlingshemmet (som ligger intill stan Oskarshamn) för att rösta i ett kyrkoval, nä det gör man inte.


(Ej medlem i kyrkan f.ö. så min röst finns inte)

martin sa...

Jag tycker att den viktiga siffran är, vad betyder detta i snyltbidrag till SD?

De lär inte ha folk till de där stolarna iaf.

Aftonbladet rapporterade timslånga köer, ett par timmar senare kunde man läsa att valdeltagandet ökat en knapp %.

Jag ser mer positivt på det, att de söker alla sätt att snylta till sig resurser och "platformar" tyder kanske på att de inte kan räkna med lika många miljoner i hemliga bidrag till det här året. Då det inte är en folkrörelse är de helt och hållet beroende av att det finns pengar i rörelsen annars faller det ihop som ett korthus. Är det kanske så att det verkar vara mindre pengar som trillar in i kassan?