tisdag 24 september 2013

Var det inte ett dj-a liv ...

... för kanske 30 år sedan, när Jan Guillou i TV antydde något om att det fanns kriminella grupper bland zigenarna i Malmö? Minnet är suddigt, men handlade det inte om personer som tagit sig från Polen till Skåne och hade en massa fula saker för sig? - Den gode Jan blev rundligen utskälld vad jag minns. Gammal dålig behandling av zigenare i Sverige och annorstädes skapade, som det verkar, en rekyl av överkänslighet där inte ens kriminella personer i gruppen kunde pekas ut som just kriminella, för då kände sig alla (eller åtminstone alla som yttrade sig) träffade.

Nu finns det någon sorts lista eller register eller spaningsunderlag som möjligen rör liknande individer i Skåne, och det är ett dj-a liv igen. När det lugnat ned sig om några dagar kanske vi får veta vad det verkligen handlar om. Det vore ju intressant med statistik också: har den här listan lett till X antal gripanden/häktningar/åtal/fällande eller friande domar?

19 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Det kan säkert finnas listor över misstänkta kriminella, men bland dem borde nog nog varken döda eller småbarn befinna sig, vilket enligt vad vi fått reda på är fallet.

Westan sa...

Det ständiga talet om svenskarnas rasism har konsekvenser som sällan beaktas, kanske blicken måste resas över ankdammens horisont. Vilket görs härUnder Klyvnadens tid.

Björn Nilsson sa...

Om det rör sig om kriminella grupperingar baserade på släktförbindelser verkar det logiskt att ha namnen i någon sorts utredningsmaterial. Inte konstigare än att perifera namn kan dyka upp i vilken större utredning som helst, exempelvis människor som rör sig runt ett kriminellt MC-gäng. Men vi får se hur musiken låter om några dagar.

Hannu Komulainen sa...

Jan Guillou har gjort sig skyldig till några häpnadsväckande omdömeslösheter. Det där TV-programmet var nog ett av de värsta. Ett annat var samröret med KGB, och ett annat var det (vad jag förstår brottsliga) avslöjandet av Leif GW Persson som källa i bordellaffären.

Att förknippa brottslighet med etnicitet kan aldrig försvaras, oavsett om det gäller romer, muslimer, judar eller finnar.

Björn Nilsson sa...

Enda JG-missar jag kommer ihåg var att han var positiv till EU och reklam-TV. Kan man sluta utreda vad kriminella MC-klubbar har för sig för att andra motorcyklister kan känna sig utpekade? Det är samma med ligor/nätverk som byggs upp på etnisk grund, vare sig det är albaner eller andra f.d. jugoslaver, kurder, assyrier - eller zigenare. Det där är gangsters som förstör livet för många människor - tänk på åldringsrån exempelvis, vidrigt! - och skulle någon känna sig kränkt av att ligorna efterspanas så tycker jag inte det är något att ta hänsyn till. (Om jag låter arg så beror det på att jag är arg.)

Westan sa...

Hannu
Att inte kunna problematisera kring etnicitet är en ytterst märklig ståndpunkt. Att du delar den med Hela det svenska politiska och mediala etablissemanget är klart. Men lika klart är att denna ståndpunkt inte alls delas av andra. Eftersom judar är det mest känsliga at diskutera i problematiserande ordalag så föreslår jag att du tar dig an några judiska akademiker som diskuterar sin egen judiskhet i mycket kritiska ord. Yuri Slezkine i sin av "Jewish book council" belönade bok "The jewish century" eller i Gilad Atzmons "The Wandering Who".

Att inte kunna diskutera etnicitet och gud förbjude ras som ju enligt gängse svensk kulturelit inte ens finns, är att ställa verklighet och sanning i skamvrån, det är intelektuell självstympning.

Att frågan om etnicitet blivit så känsligt i Sverige har vi anledning att ta en ordentlig funderare på. Att det har varit viktigt för de som gör sig till tolk för det nyliberala s.k. mångkulturella projektet är inte svårt att se. Det är inte heller svårt att se hur marxister och så kallade internationalister svalt detta bete med hull och hår.

För alla som idag förstår att frågan om Sveriges självständighet är den viktigaste frågan för att återerövra vänsterns förlorade politiska mark är det helt avgörande att neutralisera den politiska hegenomi som nyliberalismen etablerat under mångkulturalismens fanor.

Alla som idag ser sig som vänster i Sverige håller på att raderas från den politiska kartan, det är de högerradikala som växer och etablerar sig med stormsteg, det är de med sin nationella och etniska dagordning.

Det enda sättet detta kan mötas på är att vänstern på allvar reser den svenska flaggan som sin viktigaste politiska markör, och istället för etnicitet och ras reser frågan om vårt samhälles sammanhållning dvs frågan om jämlikhet.

För att hitta en balans mellan frihet och samhälleligt(kollektivt) måste vänster lämna det ursprungligen liberala sociala spåret(läs socialism) och återgå till ideen om att organsierar samhället efter arbetets principer, efter arbetets, värde, frihet och ansvar.

Hannu Komulainen sa...

Jag har aldrig hört talas om tvååringar i några motorcykelligor. Det finns knappast heller några tvååriga romska brottslingar...

Hannu Komulainen sa...

Westan, jag har "problematiserat" etnicitet och judendom här:
http://antisystemiskdebatt.blogspot.se/2012/07/vad-ar-antisemitism.html

och här:
http://antisystemiskdebatt.blogspot.se/2011/10/sions-vises-protokoll-propaganda-for.html

Förklara gärna vad du menar med "mångkulturalism"! Kan inte flera kulturer leva tillsammans i en stat? Jag menar att det bevisligen gått bra historiskt, men de härskande klasserna försöker naturligtvis splittra olika folkgrupper och lyckas ofta. Åsikter som dina underlättar för dem!

Du skriver om "vårt samhälles sammanhållning", vilket är ett tydligt tecken på att du inte är någon socialist, som du låter påskina. Sådana idéer är typiska för korporativa rörelser, som fascismen. Men för all del, också den klassamarbetande socialdemokratin. Kapitalisterna har motsatta intressen mot arbetarklassen, den stora majoriteten.

Jag tror inte alls att din "nationalsocialism lite" är en lösning på vänsterns problem, tvärtom. Det vore förödande att gå ner sig i det moraset.

Jan Wiklund sa...

Identitetspolitiken leder till många märkligheter. Inte minst detta. En politik som baserades på jämlikhet mellan alla individer istället för lika status för alla identiteter skulle undvika mycket trams.

Inte minst skulle skånepolisen då fritt kunna göra listor på folk som faktiskt hade ägnat sig åt något brottsligt, och deras samröre. Istället för att överlasta registren med folk som inte hör dit.

För övrigt har Guillou gjort ett övertramp till: när han svalde polisens version av Göteborgskravallerna okritiskt och deltog i samma hets som Göran Persson. Sen läste visserligen Guillou Erik Wijks bok om saken och insåg att han hade haft fel och bad om ursäkt. Vilket hedrar honom.

Jan Wiklund sa...

Hannu: Just därför att överheten har så lätt att splittra när det råder mångkultur är väl bästa strategin att sudda ut gränserna mellan kulturer så gott man kan och göra dem till en?

Tjyvhållandet på identiteter leder aldrig till nåt bra.

Björn Nilsson sa...

När börjar inskolningen i familjer som lever på kriminalitet? Den börjar väl knappast efter straffmyndighetsdagen. Snarare långt innan, för då kan ungarna skickas ut för att begå brott utan att åka fast för det.

Jag är orolig för att vänsterartade reflexer i det här fallet kommer att göra betydligt mer skada än nytta. Åtminstone för vänstern. Andra lär tjäna på det.

Magnus Göransson sa...

Jo, det hörs att du är arg Björn. Om inte annat, så tänker man mycket sämre då.

Ingen ifrågasätter polisens rätt att föra spaningsregister där också känsliga personuppgifter ingår. Men det finns tydliga föreskrifter i lagen om hur sådana register ska föras. De här registren bryter både mot på vilka grunder en person får registreras ("uppgifter om en person får inte behandlas enbart på grund av vad som är känt om personens ras eller etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa eller filosofiska övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexualliv") och om hur länge sådana uppgifter får registreras och sparas. Dessutom har registren inte redovisats som man är skyldig att göra.

Så enkelt är det.

Som polismästaren Örebro uttryckte det i DN idag: "Det kunde ju lika gärna handlat om albaner". Det kunde det säkert. Eller bögar, kommunister, fackligt aktiva.

Det är därför polisen måste hålla sig till lagen, ok?

Björn Nilsson sa...

Det är alltså OK att ta in släktskap och liknande relationer i en utredning om de kan tänkas ha betydelse för denna? Även om det är zigenare, eller för den delen albanska knarksmugglare som uppträder i släktnätverk?

Magnus Göransson sa...

Björn,

naturligtvis får man registrera släktrelationer i ett spaningsregister.

Men polisen får inte upprätta ett spaningsregister baserat på släktskap, etnicitet etc.

Polisen får inte behålla uppgifterna så länge. De ska gallras ut inom fem år.

Polisen får inte undanhålla den egna och andra myndigheter, eller regeringens utredare, att man har register med sådana uppgifter.

Jag förstår inte varför du talar om "kriminella grupperingar" och om "inskolningen (av barn) i familjer som lever på kriminalitet"? Inte ens polisen har hävdat det. Upprinnelsen sägs vara en uppgörelse mellan personer/släktingar som ledde till slagsmål och misshandel (en omskriven händelse på 90-talet).

Jag känner flera personer som utgår från att det handlar om kriminella klaner och barn som uppfostras till tjuvar, *eftersom* det handlar om zigenare. Sådana tankar kan slå rot hos människor som växer upp i ett samhälle med rasistiska strukturer. Men det gör inte fördomar till sanningar.

Det finns kriminella zigenare, men de flesta är det inte. Det finns kriminella skåningar, som Tommy Möller, HA-ledaren, men de flesta skåningar är det inte. Inte fan har polisen i Helsingborg upprättat ett fyra tusen personer starkt register som utgår från Tommys farfar och morfar...

Det är den lilla skillnaden som gör det.

Jag tycker Jan W har sagt de klokaste orden hittills: "En politik som baserades på jämlikhet mellan alla individer istället för lika status för alla identiteter skulle undvika mycket trams".

Björn Nilsson sa...

Jaja, tjata, tjata, tills det kanske är för sent. Tills vidare kanske det åtminstone går att prata några skurkar av kroken. De kommer nog att visa sin tacksamhet för det på sedvanligt skurkmanér. Jag har aldrig gillat den "vänster" som gullar med oförbätterliga kriminella (minns tillbaka till Clark Olofsson-epoken) och där har jag inte ändrat mening. Inte ens om skurkarna har en speciell etnisk bas.

Hannu Komulainen sa...

Jan: "Just därför att överheten har så lätt att splittra när det råder mångkultur är väl bästa strategin att sudda ut gränserna mellan kulturer så gott man kan och göra dem till en?"

Det som behövs tror jag snarare är att få människor ur olika kulturer att kommunicera med varandra. Kulturer förändras hela tiden och tar upp delar av varandras på ett naturligt sätt. Det går utmärkt att både äta svenska köttbullar och pizza...

Vissa konstiga sedvänjor baserade på religion är i och för sig märkligt seglivade, som t.ex. omskärelsen inom judendom och islam.

Motsättningarna mellan muslimer och kristna hoppas jag personligen ska kunna försvinna genom att alla blir lika sekulariserade som vi är i Sverige. Men under tiden är det också bra om religiösa ledare på båda sidor visar hur lika dessa monoteistiska religioner faktiskt är.

Men att det helt skulle gå att "sudda ut gränserna" så att alla till slut skulle anamma en identisk kultur, tror jag inte är möjligt, eller ens önskvärt. Mångfald har ett värde, inom en ram av enhet.

Ola Inghe sa...

Det kan inte uteslutas att viss brottslighet i vissa etniska grupper följer familjeklaner - den komponenter har väl varit stark i t.ex. italiensk maffia (och dess avläggare i t.ex. USA). Sannolikt gäller detsamma viss romsk brottslighet. Det är således säkerligen kortsiktigt rationellt och arbetsbesparande av polisen av bygga upp register av den typ som nu avslöjas, och behålla dem så länge som möjligt. (Jag tror inte på argumentet att det blir för stort på det viset - under Google-eran har söktekniker i databaser gått framåt enormt.) Men jag förstår inte att Björn låter denna rationalitet dominera sitt tänkande så fullständigt ensidigt. Om man skiter i att oskyldiga (i det här fallet därtill inom en redan diskriminerad etnisk grupp) kan komma i kläm bara för att alla bovar ska fångas till lägsta möjliga kostnad, varför inte sänka beviskraven för fällande dom också, för dessa pratar säkert många "skurkar av kroken"? Kriget mot terrorn, från Guantanamo till NSA:s databas över allt och alla, borde vara en lärdom i vart den typen av endimensionell rationalitet leder.

Westan sa...

Eftersom det verkar som om det råder en åsiktsmässig samstämdhet om behovet av kulturell utslätning, i en enligt mig, medialt driven global ”mångkulturell” okultur, får jag väl bidra med lite bränsle till denna vidriga brasa.

Ni kan alla lugnt luta er tillbaka för att se vår sköna nya värld rusa mot er. Ni behöver inte längre bekymra er om människans dåliga egenskaper. Fascister eller kommunister och alla andra modernitetens barn, det är naturligtvis vetenskapen som kommer att rädda er. Alla tidigare drömmar om människoförädling genom avel och skapandet av den nya människan var bara sandlådelek. I vår nära framtid skapar vi människan med de ”riktiga” egenskaperna omsorgsfullt valda av oss som alltid känt till hur en god människa skall se ut.

Jan Wiklund sa...

Hannu: Inte bara kommunicera med varandra utan blanda sig med varandra! Identiteter kommer vi inte ifrån, de flesta har många sådana, och nya uppkommer hela tiden, men statiska identiteter hör fan till.

I värsta fall blir det lika jävligt som i mellanöstern där det osmanska imperiet medvetet uppmuntrade identiteter och lät dem självförvalta sig och sluta gränserna utåt. Med resultat som vi ser idag: full krig!