lördag 14 september 2013

Lästips Syrien, Iran

Moon of Alabama har en genomgång av kriget mot Syrien från 2006 och framåt. Slutsatserna av den senaste utvecklingen är ganska positiva. I alla fall för alla som är motståndare till kriget och "rebellerna", och till en fredligare utveckling i regionen. (Man kanske får bortse från vad israelerna kan hitta på då.)

Asia Times har en artikel av indiske veterandiplomaten M K Bhadrakumar som tror att Iran kan bli nästa föremål för Putins fredsskapande diplomati. Lyckas det blir det ytterligare ett bakslag för krigspartierna i Israel och USA.

Det är så mycket som susar omkring nu så man blir nästan yr, och så många som vet hur det "verkligen" är med syrienkrisen. Var det verkligen så att en trött och oskärpt Kerry råkade prata omkull USA:s position, eller var det en uppgjord historia? Min notering: i så fall måste ju journalisten som ställde den fatala frågan vara en av huvudpersonerna i komplotten och därmed sitta på ett världs-scoop. - Vet inte vad jag tror om detta.

Kors i taket - tack och lov inte strimmor efter kryssningsrobotar eller stridsflygplan


Och hur var det med de två mystiska raketerna som sköts upp över Medelhavet? Var det israelerna som hade något oansvarigt hyss för sig, eller var det två ballistiska robotar som avfyrades av USA mot Syrien - varpå ryssarna plockade ner dem och gav en skarp varning om att inte göra om det där? Om det verkligen var en sådan uppskjutning måste hundratals personer på alla möjliga nivåer inom USA:s civila och militära förvaltning vara inblandade och informerade, från presidenten och ned till gubben som tryckte på avfyrningsknappen. Nu är ballistiska robotar (som går upp i rymden innan de ramlar ner på jorden igen) svårare att skjuta ner än kryssningsrobotar som ju ungefär motsvarar obemannade flygplan, så har ryssarna gjort detta har de visat att ingen typ av robotar kommer att kunna skickas mot Syrien utan risk för nedskjutning. Och då skulle man kunna dra upp sidospåret med förhandlingar om kemvapen för att ge USA en möjlighet att smita ut ur sin aggressiva position. - Vet inte om jag tror på den historien. Vi får väl se om någon skvallrar efter ett tag.

2 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Nja, var det inte så att USA och Israel övade robotskyddet genom att USA skickade några övningsrobotar mot Israel som sedan sköt ner dem? Det är i alla fall vad som sagts i pressen och det låter ganska troligt.
Vad kriget i Syrien visar världen är alla länder behöver vara beväpnade till tänderna, gärna atomvapen, för att vara säkra på att inte bli anfallna.

Björn Nilsson sa...

Först förnekade tre stater att de var inblandade i uppskjutningen. Någon ljög. Vem?