torsdag 26 september 2013

Ny affärsidé?

Tillåt mig gissa att det här inhoppet kommer att få vissa sajter på nätet att fullkomligen explodera i hån, hat och ursinne:Det romska ungdomsförbundet kräver också att ett engångsbelopp på 250 000 kronor ska betalas ut till alla som registrerats. De som är barn skulle få pengarna när de fyller 18. För de som är avlidna föreslår RUF att pengarna istället ska gå till en fond och på sikt bland annat användas till att utbilda polisen i romsk kultur och historia.

Om det stämmer att det är 4029 namn på aktuell lista skulle det handla om en miljard. Det är rätt mycket pengar. Referatet är kortfattat, men skulle man åtminstone inte kunna kräva att det görs avdrag exempelvis för böter som utdöms för de personer på listan som verkligen är kriminella? Eller kanske glömma det här så fort som möjligt, med hänvisning till att ungdomsförbund ibland hittar på mindre genomtänkta saker? Skulle kunna tänka mig att om en miljard kördes in i exempelvis äldreomsorgen skulle den kunna göra stor nytta.

En grej till från Sveriges Radio:

 – Hon ville ha hjälp, hon var gammal, hon orkade inte längre. Hon ville att någon skulle ta hand om henne på gamla dagar. Men hon sa bara till oss att ju äldre man blir desto mindre hjälp får man, säger Ann-Charlotte Eklund, barnbarn till den 84-åriga kvinnan till SVT Västnytt

16 kommentarer:

Pierre Gilly sa...

Undrar hur polisen byggt upp dessa register. Det kan inte varit helt lätt. Det går ju inte heller alltid att se på utseendet eller höra på namnet om någon är rom eller inte. Fast nu när romer ringer in till polisen för att få veta om de finns med i registret torde arbetet ha underlättats betydligt.

Björn Nilsson sa...

Tja, det började med en släktfejd där man väl fick en del namn i samband med polisingripanden (antar jag), och sedan bör det bara ha varit att fylla på.

Ola Inghe sa...

Björn, jag kan inte se att du - i vart fall inte på denna blogg - på något sätt reagerade när kränkta fosterbarn för två år sedan beviljades samma belopp i skadestånd av staten. Detta trots att många av dem idag klarar sig bra i livet, varför man skulle kunna hävda att de pengarna skulle gå till åldringsvården.

Man kan undra varför du reagerar så olika i de båda fallen.

Björn Nilsson sa...

Vad sägs om urskillningsförmåga?

Ola Inghe sa...

Kan du förtydliga vad du menar med urskiljningsförmåga? Förnekar du verkligen helt att det kan finnas problem utöver de genomsnittliga med register över en över hela Europa idag marginaliserad, förföljd och diskriminerad etnisk grupp, som därtill i Sverige (och säkert på andra håll) har konkreta erfarenheter för inte så många decennier sedan av massregistrering på öppet etnisk grund? Detta är verkligen inte en "känslig" fråga - det är en känslig fråga.

Björn Nilsson sa...

Å ena sidan barn som otvivelaktigt har behandlats kroppsligt och själsligt illa och där samhällsinstitutioner har varit iblandade. Å andra sidan personer som var/är i sådana sammanhang att man kan fråga vad de egentligen håller på med. Antar att polisen skulle ställa den frågan även om mig om någon av mina grannar dog under mystiska omständigheter. Sköter man det här med rätt sekretess (och det är väl där bristerna har varit) är det inte mycket att säga om. Går utredningen bra skiljs agnarna från vetet.

Det spelar ingen roll om det är assyrier, kurder, albaner, zigenare eller vad du vill som är inblandade i kriminell verksamhet - jag begriper helt enkelt inte att det kan finnas en vänsterståndpunkt som säger att de inte får röras pga tidigare övergrepp mot dem själva. I så fall kan vi ju säga att sionistisk förföljelse av palestinier är OK - gör vi det?

Ola Inghe sa...

Du är rätt tondöv, Björn. Den här debatten har inte handlat om ett vanligt spaningsregister, utan om ett (eventuellt flera) som gått överstyr och omfattar kartläggning på bredden av hela släkter, inklusive barn och döda.

Att en marxist tycker att historien är ointressant är anmärkningsvärt. Många antiimperialistiska och antifascistiska kamper har haft problem med demonisering av folkgrupper som stöder motståndaren, t.ex. tyskhatet under det andra världskriget (eller behandlingen av japaner i USA under samma tid). Men antisemitiska överslag i den antisionistiska kampen har varit och är skadliga utöver det normala just pga. den långa historien av etnisk-religiös förföljelse av judar, vilken kulminerade under Hitlerregimen.

Marco sa...

anser det helt oacceptabelt att polisen registrerar på grund av etnesitet osv sverige har länga tydligt haft strukturella problem med registrering och polisen "punktmarkerar" i fattiga förortsområden och ungdomar osv trakaserar dom för det e högre antal kriminela bland dom. vilket nog skapar högre kriminalitet bland dom. när polisen lär ut dom redan som barn ond spiral.

ola: tycker det e obegriplig jämförelse, då staten fortfarande idag "omhändertar" barn som får växa upp i ett rent helvete där "staten" e den direkta förövaren. om man klarat sig bra i livet efter e irelevant.
registreringen kan leda till direkt svårare liv för personen men i bästa fall leva ovetande och inte direkt personligt påverkad

tycker fokuset för polisen måste handla mer om deras arbetsmetoder som skapar dessa register snarare en individuel ersettningar vilket för en stat knapast e avskräckande

martin sa...

Jag har länge talat om hur den strukturella rasismen fungerar i Sverige. Vi förfasar oss över att aktivister och politiker nere i europa skryter om hur de rivit läger för romer. Här i Sverige har vi en apparat som sköter det hela mycket snyggare, med en gryningsräd från polisen(tillsammans med socialsekreterare som vi kan läsa idag) så är lägeret bara plötsligt borta, inte en notis i tidningen. På så vis kan svensson sitta och förfasa sig över europa och inte vara medvetna om att de själva via skatten betalar för en betydligt mer systematisk och grym hantering av romer.

Jag har skrivit om strukturell rasism i bland annat frågan om Husby. Vi skall ha klart för oss om att det strukturella är svårt att se, att såna här register är toppen på ett isberg.

Vi måste rensa hårt i polisen, vi måste lägga ned polisskolan, göra om polisen och utbildningen till polis i grunden. Vi måste sluta se mellan fingrarna.

Hannu Komulainen sa...

"jag begriper helt enkelt inte att det kan finnas en vänsterståndpunkt som säger att de inte får röras pga tidigare övergrepp mot dem själva. I så fall kan vi ju säga att sionistisk förföljelse av palestinier är OK - gör vi det?"

Nej, och det beror bl.a. på att vi måste skilja mellan "sionister", som har en viss politisk uppfattning och "judar", som är en etnisk/religiös/kulturell folkgrupp.

Att dra denna skiljelinje är i praktiken ibland mycket svårt att göra - många judar som bor i Israel är t.ex. sionister. Om man kritiserar deras politik, så är det lätt hänt att man hamnar i fällan och börjar fördöma deras tillhörighet till en viss etnisk grupp.

Men det är ändå nödvändigt att hävda denna svåra teoretiska skillnad. Och det förväntas faktiskt inte bara av både marxister, socialister utan även av politiska liberaler, att de kan göra denna åtskillnad.

Jan Wiklund sa...

Sen det blivit känt att även Stockholms stad har ett register över romer, http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5658149, och i ljuseet av deras behandling av "ungdomar med invandrarbakgrund", verkar det vara helt klart att myndigheterna generellt håller på med vad som i USA kallas racial profiling.

Där har det lett till social katastrof. Svarta sitter inne i åratal för sånt som vita inte ens ställs inför rätta för, och man håller på att få en hel generation fängelsekunder. Och det sociala klimatet blir värre och värre.

martin sa...

Jan,
de ser det inte som racial profiling längre. Idag är det kvantitativ metod i samhällsvetenskap...

Anonym sa...

I säsongens första Veckans brott
kom det fram att 80 % av åldringsbrotten begås av Romer.
Skall man förhålla sig likgiltig
till dessa fakta och vad tänker
romernas talesmän göra åt problemet.
För att romernas integrering i
samhället skall få en positiv
fortsättning krävs svar på
varför man rånar åldringar.

Tommy Sjöberg

sjoing@hotmail.se

Björn Nilsson sa...

Men hur många procent av romerna håller på med åldringsbrott?

Anonym sa...

Vet inte hur många procent
men 80% av åldringsbrotten
borde oroa alla romer.
I dagens samhällsklimat med
SverigeDemokrater som griper
varje tillfälle att utnyttja
brottslighet kopplat till
etniska grupper är det farliga
fakta.
Förstår att frågan är känslig,
lätt att bli beskylld för att
slå mot en redan utsatt grupp.
Tror jag räddade morsan från
brott då hon fick besök av 2
tavelförsäljare, men när jag
dök upp försvann dom.

Tommy Sjöberg

Björn Nilsson sa...

Jag känner mig inte personligen skyldig för att en massa etniska svenskar har fula saker för sig. Och ett brott är inte lika med en separat brottsling. Det är förmodligen samma som med inbrott: långa serier som utförs av samma individ. Plocka bort enstaka individer och det påverkar brottsfrekvensen.