onsdag 25 september 2013

Ny konstant






De där forskarna är aldrig nöjda utan måste peta och mixtra med allting som nyfikna småungar. Nu har några petat i åratal på gravitationskonstanten och kommit på att det gamla värdet var fel. Fast tydligen har mänskligheten klarat sig bra ändå, trots detta fel! Om detta nya rön leder till att 'universums gåtor' eller 'livets mysterium' löses vet jag inte, men det är ju intressant när vetenskapen går framåt!

4 kommentarer:

Hannu Komulainen sa...

Ändringen av konstantens värde är nog för liten - 0.02 % enligt artikeln - för att vetenskapsskeptiker ska bli upphetsade.

Man kan ju undra om någon räknat på om skillnaden är relevant för dagens teorier om "mörk materia". Denna oupptäckta materia anses ju förklara varför galaxerna inte beter sig som de borde enligt gravitationslagarna...

Läget inom naturvetenskaperna ser annars rätt skakigt ut idag. Universums accelererande expansion och den "mörka energin" som ingen vet vad den skulle kunna vara för något.

Björn Nilsson sa...

Någon skrev någon gång att om konstanter började ändra sig kunde det tyda på att någon överlägsen civilisation "där ute" har förmåga att mixtra med naturlagarna. Men det troligaste är väl att man med tiden blir bättre på att räkna och mäta, och bit för bit närmar sig ett korrekt värde av konstanterna.

Hannu Komulainen sa...

En annan variant är "beviset" för att vår värld bara är en mjukvarusimulering av någon superintelligent datanörd.

Som alla, som varit inblandade i stora dataprojekt vet, så har alla stora mjukvarusystem buggar - programvarufel. Och då kan vi konstatera att vår upplevda värld faktiskt har ett antal svårförklarliga inbyggda "fel". En sådan är som bekant att den allmänna relativitetsteorin och kvantmekaniken strider mot varandra vid små avstånd. Mycket pinsamt!

Den saknade massan i galaxerna, som skylls på "mörk materia" kanske är ett mera simpelt programmerarfel...

Slavoj Zizek har pekat på ett annat allvarligt fel i vår världs konstruktion: att kvantmekaniken strider mot logikens lagar - partiklar som ibland uppträder som vågor, beroende på vilket experiment som utförs. Fast Zizek förklarar detta - på skämt antar jag - med att Gud aldrig förutsåg att Människan skulle bli så skicklig i fysik att hon skulle lyckas utforska om lagarna för materiens minsta beståndsdelar...

martin sa...

Tänkte skriva något hemskt långt och invecklat igår om det där om att naturvetenskapen står på skakig grund, jag menar att den är mer än skakig.

Betänk att Schrödingerekvationen kan beskriva exakt vilken form som helst, det enda som ger den de uttryck den har är de saker vi stoppar in i den. Den är således bara statistik, precis som termodynamiken är statistik. Den är ett sätt med vilken vi kan extrahera mer "information" ur det vi redan vet, det vi vet är då det statiska, konstanterna. Den ger oss formen hos väldigt små saker, men vi ser aldrig innanför formen.

Men gud spelar inte tärning som Einstein sa och jag menar att detta är rätt.

Se universum som en kaosutveckling med flera "seed points", så inser du hur begränsat statistik blir för förståelsen. Big Bang är en reduktionistisk skapelse ur den kvantitativa metoden och nödvändig för den, precis som det är nödvändigt för Chomsky att anta ett ursprung av språket för att köra kvantitativ metod.

Quantum är en återvändsgränd. Men därmed inte värdelös, mycket användbart. Men lösningen ligger utanför den och i observationer av universum.