tisdag 10 september 2013

Det ser ljusare ut idag

"It ain't over until the fat lady sings", samt "man ska inte ropa 'hej' förrän man hoppat över bäcken" ... men det ser ljusare ut idag. Krigsmolnen är inte lika täta som för bara någon dag sedan, åtminstone beträffande den förutskickade bombkampanjen mot Syrien. En grundläggande förutsättning tycks ha varit långsiktig smart rysk diplomati av en typ som det mer amatörmässiga gänget i USA har svårt att klara av. Ryssarna verkar mer professionella helt enkelt. Just när krisen går in i ett verkligt akut skede slänger man fram ett förslag som på papperet ser ut ungefär som vad USA krävt tidigare - Syrien skall avstå från sina kemiska vapen - och då står USA:s ledare inmålade i ett hörn. Vad skall de göra? Larma om att de skiter i sina gamla krav och bombar ändå? Det skulle ju inte se snyggt ut, särskilt inte som opinionen nationellt och internationellt för ett krig mot Syrien är väldigt svag. Och kongressledamöter i USA som ställer upp för omval lär inte i någon större omfattning rösta för krig. Det visar att det finns en opinion därute som de måste ta hänsyn till - och att den väger tyngre än exempelvis Israel-lobbyn. Högern i Israel bör vara bekymrad över den här utvecklingen, man verkar tappa greppet.

Naked capitalism har en lista på 'vinnare och förlorare' på grund av den här svängen. Stefan Lindgren om rysk diplomati. En svensk bloggare i USA har en version av förloppet som förefaller mig vara mer åt knas-hållet.

Och det rör sig inte bara om Syrien, det handlar om maktförhållandena i världen. De förändras. Somligt till det bättre, annat till det sämre. De ljumma elementen inom 'krigspartiet' drar nog en lättnadens suck att luften pyser ur kris-ballongen. Risken är att farliga och desperata element kan hitta på någonting för att få luft i ballongen igen.

2 kommentarer:

martin sa...

När det var demo och kort efter var jag faktiskt oroad av att de snart skulle braka lös med krig i Syrien. Men nu har det poserats så förbannat att jag tvekar att det blir något, den som tänker bomba behöver inte ägna sig åt poserande och hot.

Men då lär den hemliga finansieringen av FSA öka istället antar jag. Men de verkar inte vara en fungerande offensiv enhet. Häromdagen hade de en av sina sedvanliga "framgångar", de rusar in i ett bostadsområde och skjuter vilt omkring sig, sedan lägger de benen på ryggen eller gömmer sig när regeringen reagerar.

Björn Nilsson sa...

Det går fort numera. Ryssarna fick en chans, och då klippte de till. Frågan är om jänkarna lugnar ned sig nu, eller om de bara hämtar andan och kommer tillbaka med nya knep.