lördag 21 september 2013

Ledtrådar till liv i rymden?

DN har en artikel om ett ämne som man kan läsa om på engelska här (jag fick syn på den senare artikeln av en slump igår redan). Det handlar inte om liv som engelska forskare har upptäckt i form av levande organismer, däremot saker som tyder på att det kan finnas levande organismer som liftar runt i rymden med hjälp av exempelvis meteorer.

Att livet på Jorden uppkommit på det sättet är ingen ny tanke, den har funnits rätt länge. Grundkomponenter till liv har kommit från rymden och kunnat slå ner här och utvecklas vidare. Kan man visa att tanken stämmer betyder det inte att "hela evolutionen måste skrivas om", däremot att evolutionsteorin kan kompletteras kraftigt. Dessutom ökar möjligheterna att det finns mer avancerat liv på mängder av planeter runt om i kosmos. Men kosmos är stort, det är tveksamt om vi kan få kontakt ens med de närmsta grannarna även om de råkar ha starka radiosändare. - Det kan ju vara helt fel också, antingen rymdstoff som inte innehåller några spår av liv, eller att man hittat partiklar som har blåst upp från jordytan. Diskussionen lär bli livlig om det!

I det engelska bladet fanns det några bilder av vad de engelska forskarna hittade när de skickade upp en ballong 27 kilometer. Dessa fynd kan ge ledtrådar till rymdorganismers påverkan av livet på Jorden. 


Det här är evolutionens urbild av 'klädesplagg med knappar'


Det här ser vid första anblick bara rätt skrynkligt ut ...... men skulle kunna vara ur-organismen som senare blev general de Gaulle!

2 kommentarer:

skvitt sa...

Intressant och väldigt kul med ur-deGaulen! ;-)

Universum är så hiskeligt ofantligt stort att det helt enkelt måste finnas liv där ute. Om livet uppstod på jorden eller inte är en annan fråga.
Och v ska inte tro att att vi skulle finna människoliknade varelser om vi kunde kika in i varje skrymsle i universum, men antagligen skulle vi finna intelligens.

/Skvitt

Björn Nilsson sa...

Vi kan förmodligen identifiera livsformer som är på samma nivå som vi själva eller mindre utvecklade. Men skulle vi kunna känna igen mycket högre utvecklade varelser? De kanske finns rakt framför oss utan att vi förstår vad vi ser, eller fullkomligt duschar Jorden med sina signaler utan att vi inser att det är signaler.