onsdag 25 september 2013

... ideelt for mafiaen

Sålunda skriver den gamle norske marxist-leninisten Pål Steigan:

De frie arbeidsmarkedet og Schengen er som skapt for kriminelle organisasjoner som ‘Ndrangheta. Da grensekontrollen ble borte, ble menneskehandel og svart arbeid svært mye lettere. Anbudssystemet i EU, som vi kjenner igjen i EØS-avtalen, er skapt for å drive fram et kappløp mot bunnen, noe som er ideelt for mafiaen.

EU:s öppna gränser, lönenedpressning, social nedrustning och kriminalitet hänger ihop. Var det inte folk som varnade för det redan i samband med den svenska omröstningen om medlemskap? En del av brottsligheten kanaliseras genom EU:s officiella institutioner genom korruption och bedrägerier, en del går helt via privata kanaler av maffia-typ som konkurrerar ut vanlig affärsverksamhet. - Var det verkligen det EU-anhängarna tänkte sig?

Snygg logga har han på sin blogg, Steigan.

5 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Jodå, vi var många som varnade för det inför EU-omröstningen, men vi blev i vanlig ordning hånade eftersom lösningen var hur enkel som helst. Med EU skulle polissamarbetet över gränserna bli effektivare och därmed skulle den internationella brottsligheten rent av minska...

Björn Nilsson sa...

Haha, jo, jag minns sådana argument. Men man får köra "tvärtom-metoden" med EU-folkets argument: säger de "bra" så blir det dåligt!

Jan Wiklund sa...

Fast om det var det som var meningen kan man fråga sig om det är brottsligt. Om det inte längre bryter mot lagen är det ju lagligt?

Eller har lagarna inte hängt med?

Björn Nilsson sa...

De som begrep möjligheterna ganska direkt (förutom en del kapitalister) bör ha varit brottslingarna. Kriminella tillhör ju de mer snabbtänkta och lättrörliga grupperna i samhället, och maffian och liknande bör ganska snart ha insett hur EEC/EG/EU kunde användas. De politiska idealisterna gick med huvudet i molnen. Och nu sitter de fast med den här sörjan.

Jan Wiklund sa...

Är det inte enklare att tänka sig att det blev som dom tänkte sig?

Enligt Charles Tilly finns det inga strukturella eller teoretiska skillnader mellan en maffia och en stat. Det vi idag kallar stater började som maffior för tusen år sen. Sen har konkurrensen med tiden sorterat ut de mest livsdugliga, samtidigt som maffior och exploaterade har arbetat ut nån sorts kompromiss där maffians gudfaderstendenser har blivit lite mer uttalade och de renodlat roffande en aning mindre, eller kanske snarare mildare.

Men annars har ju EU blivit precis vad som utlovades: friare konkurrens, bort med en massa hämmande lagar. Och mycket affärsverksamhet som tidigare var illegal har blivit legal. Och mycket av den våldsmakt som den illegala affärsverksamheten tvingades hålla sig med har flutit in i den reguljära staten.