lördag 21 december 2013

När juldagsmorgon (inte) glimmar ... mot ljusare tider


http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.19229!image/Vit_jul_diagram-2012.png_gen/derivatives/fullSizeImage/Vit_jul_diagram-2012.png
Den här bilden finns på SMHI:s hemsida (och är något läsbarare där)

Och vad lär vi oss av den? - Kanske att man bör hålla sig uppåt Karesuando om man vill vara någorlunda säker på att juldagsmorgonen skall glimma! Till och med Haparanda har ju haft en jul med barmark!

Det är ju lätt att glömma hur det varit, gröna jular har setts som undantag, men för oss i kgl. hufvudstaden har de varit vanliga under de senaste 112 åren. De senaste två mördarvintrarna skymmer sikten bakåt men nu är vi tillbaka mot mer normala förhållanden. Vilket innebär att ungefär fyra av tio jular skall vara snöfria. Frågan är förstås om resten av vintern kommer att se ut så här, eller om man kan förvänta sig snö och is i januari/februari. Februari skall väl vara den egentliga vintermånaden.
Och nu är det vintersolstånd. Mörkare än så här blir det inte. Det kommer att stå och väga några dagar. Idag antas solen gå upp 8:46 i Stockholm (syntes inte bakom regnmolnen) och de närmsta dagarna kommer den att bli ytterligare ett par minuter senare. Å andra sidan skjuts solnedgången fram en minut per dag, så det jämnar ut sig. Snart kanske talgoxarnas preliminära vårfilande börjar, och grönfinkar bubblar från björktopparna i januariljuset ...! Undrar om det blir någon is på Riddarfjärden efter nyår så man kan gå och spana efter havsörnar som landar där, mitt i Stockholm? - Verkar lite tveksamt, men med ett nyckfullt och slagigt klimat vet man ju inte hur det blir. Rätt vad det är kan det ju bli svinkallt igen.

2 kommentarer:

Knapsu sa...

"Till och med Haparanda har ju haft en jul med barmark"

Hmm..när var det? Nån gång på 70-talet gissar jag.(73 har jag för mig?)

Annars har vi ju både statistiskt sett (och i verkligheten) 99 gånger av 100 en vit jul i Happis.

Björn Nilsson sa...

Det var tjugo år tidigare, 1953.