torsdag 21 maj 2009

Ida är nog lite fel som länk betraktad


Ida är INTE länken mellan apa och människa skriver biologen Patrik Lindenfors på sin blogg. Jag hade själv funderingar på pratet om felande länk, och här kommer en kunnig person och talar om vad det är för länk i själva verket. Det är bra att man får balanserade utsagor och inte bara mediahajp (om ett fynd som i sig är oerhört intressant och säkert kan lära oss en del om våra äldre släktingar).

Ida är 47 miljoner år gammal. Människans och schimpansens senaste gemensamma förfader levde för 5-7 miljoner år sedan. Ida levde istället i perioden då halvaporna och de egentliga aporna separerade. Nog så intressant! Ida verkar istället vara en väldigt tidig representant för den linje som blev aporna.


Mamma, jag vill också ha en sån där söt liten Ida!


En apekt av det hela kommer upp på Biology and Politics: genom att forskningsresultaten om lilla Ida publicerats öppet på nätet blir de omedelbart blir åtkomliga för alla som har en dator och anslutning till world wide web. Därmed kan omedelbart hela forskarvärlden kasta sig över och hacka alltihop i småbitar - eller säga att "ja det här verkar ju vara bra forskning!". Alternativet hade varit långsammare, dyrare och svåråtkomligare publicering i någon vetenskaplig fackpublikation av äldre typ. Hurra för Open Access, tack vare den har jag raskt kunnat kopiera de här bilderna från PLoS-artikeln.
Javisst lilla vän, men då får du gå ut och rasta den själv!


Men det fina ur vetenskaplig synpunkt är att forskare över hela världen mycket snabbt kan få tillgång till viktiga vetenskapliga rön och föra diskussionen vidare om livets utveckling på den här planeten. Igår var forskare som ett glest nät över Jorden, idag trängs de i den globala byn. Hela gänget kan mötas nere på bytorget och tjattra med varandra om betydelsen av någon liten fingerled hos Ida. Det är på det sättet nätet och Open Access banar vägen för nya stora framsteg inom många områden, och en ny vetenskaplig revolution som kommer att föra oss väldigt långt (om vi inte tar kol på oss själva dessförinnan!).

En undring bara: hade det mediala genomslaget varit lika stort om Ida fått heta Kunigunda, eller kanske ABC123?

Från Konfliktportalen.se: andread0ria skriver Njutbart om Varan, Jinge skriver Nu har jag röstat i EU-valet, Kaj Raving skriver Internetsända fullmäktigemöten, Anders_S skriver Den antikapitalistiska EU-valskampanjen i Europa, salkavalka skriver IT’S A KIND OF MAGIC

Inga kommentarer: