onsdag 13 maj 2009

Finanspolitiska rådet för försiktigt? Oppositionen för mjäkig?

Här är en uppföljare till vad jag skrev i förrgår om Finanspolitiska Rådets synpunkter på regeringens ekonomiska politik. Det kom ytterligare kommentarer på Ekonomistas idag, där en bloggare tittar på historiska data från 1970 och framåt och jämför budgetsaldo (i allmänhet budgetunderskott) och BNP-tillväxt. Frågan är om Finanspolitiska rådet är för försiktigt? Skillnaden mellan vad regeringen och det Finanspolitiska rådet vill göra är nämligen inte så stora, och detta trots att BNP-fallet är det värsta under mätperioden och budgetunderskottet ligger på ganska normal nivå.

Om detta är ett förslag som ligger i linje med vad oppositionen tycker så säger det nog mer om hur relativt stor enighet som finns om den förda politiken än om hur radikala rådet är i sina förslag.

Det är viktigt att spara så man har när det regnar…saving for a rainy day som det heter på utrikiska. Det är sant men frågan är när man ska spendera om inte nu. Det regnar nämligen mer nu än på mycket, mycket länge…


Om det är något vi behöver så är det inte enighet om den förda politiken. För syns skull kanske oppositionen vill pytsa in några extra miljarder här och där, men några alternativ skapas inte. Man kan väl plocka fram det gamla skällsordet "mjäkig" för vad oppositione pysslar med. Inte undra på att opinionssiffrorna blir allt sämre.


Från Konfliktportalen.se: slutstadium skriver Rör Moldaviens HBT-personer men inte Sören Juvas, Anders_S skriver Björkman - doldis som hade mycket makt, Jinge skriver Israel och EM-schlagern, jesper skriver Skyddsombud bär ansvar för arbetsmiljöbrott

Inga kommentarer: