fredag 15 maj 2009

Universa i långa banorDet här är galaxhopen macs j0717, bilden från Hubbleteleskopets hemsida. Stor ur vår synvinkel, men ur kosmisk synpunkt nog ganska pluttig

Nu har jag läst en sådan där liten text som ruskar om fantasin trots att jag inte begriper mycket av teorierna i bakgrunden. Förmodligen måste man vara ruskigt insatt i väldigt konstig och knepig matematik för att förstå.

Men det handlar om en liten artikel om ett par avhandlingar framlagda i Uppsala.

Strängteori är den ledande kandidaten för en sådan teori. En förutsägelse från strängteori är att vårt universum bara är ett i en ofantlig mängd olika universa: strängteorins landskap.

Niklas Johansson och Magdalena Larfors vid institutionen för fysik och astronomi har undersökt olika aspekter av landskapet, bland annat hur existensen av andra universa kan påverka vårt eget. I avhandlingarna ”Making Maps and Keeping Logs” och ”Pierced, Wrapped and Torn” beskrivs en del av landskapet. Ett typiskt drag som upptäcks är långa serier av sammanlänkade universa. Det förklaras att, och hur, det är möjligt att röra sig mellan dessa världar. En annan aspekt som studeras är hur svarta hål ser ut i den här typen av universa.


Sug på det va: långa serier av sammanlänkade universa.! Jag kollade här och hittade en artikel om strängteorin - en teori som i princip skall förklara allting! Enda haken är att den inte verkar vara bevisad ännu, men vi får anta att flitiga vetenskapare jobbar med det bara de får ordentliga forskningsanslag!


Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Livet i Swat-dalen och motståndet mot talibanerna, admin skriver Ockupationsfestivalen första dagen, Bo Myre skriver Poznan: Rozbrat Zostaje!, Jinge skriver Piratpartiet snart i fläkten?, Job skriver Att kritisera Piratpartiet, clausewitz skriver Ockupantfestivalaroonie

Inga kommentarer: