onsdag 20 maj 2009

Ida, med svans och allt


Det här är alltså "Ida", en föregångare till såväl dagens apor som människor. En första klassens vetenskaplig sensation, alldeles som lilleputtarna vars skelettrester återfanns i på Flores i Indonesien för några år sedan. Ida har en egen hemsida här.

Ur vetenskaplig synvinkel ger det här 47 miljoner år gamla skelettet en viktig pusselbit när man vill förstå hur apor och människor utvecklades. Det kommer att ge oss mer fakta för att förstå evolutionen. Medbloggare Jinge antog att Ida skulle bli en besvärlig nöt för kreationister, men just i det fallet undrar jag: häller man vatten på en gås rinner det av, häller man vetenskapliga fakta och argument över en kreationist rinner de förmodligen också av. Står det inget om Ida i de heliga skrifterna har Ida och evolutionen inte funnits, eller är bara ett påhitt för att lura människor så att de kan kastas i helvetet, eller någon annan löjlig bortförklaring!

Men för oss andra är det intressant. Själv tycker jag att Ida ser ut som en känguru.


Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Vänsterpiraterna, Jinge skriver EU-dramat närmar sig, jesper skriver Problemet med att inte “ta” hus, andread0ria skriver För god för att bry sig?, Kristoffer Ejnermark skriver Eliten, en klass för sig?

2 kommentarer:

Kerstin sa...

För att presenteras som den "felande länken" har hon väldigt lång svans, får jag ju säga. Eller är det i någon annan kedja än vår, som hon är en "felande länk" kanske? :-).

Björn Nilsson sa...

Är inte själva uttrycket "felande länk" föråldrat egentligen? Var det inte den sortens idé som ledde fram till Piltdown-förfalskningen? I evolutionen är det ju långa processer man talar om, i och för sig med raska skutt ibland, men att hitta en exakt mellanform mellan A och B verkar mindre troligt. Det räcker väl med att säga att lilla Ida var på väg in i apstadiet i stället för att bli lemur?