söndag 17 maj 2009

Vems rustningar är farligast?

Världens militärutgifter 1988-2007 enligt SIPRI

SAAB tillåts styra försvarspolitiken, skriver Lena Askling i Aftonbladet.

Mer än en miljard av skattebetalarnas pengar kan sparas enbart på att sluta stödfinansiera Saabs och försvarsindustrins forsknings- och utvecklingsverksamhet hos FMV och FOI. Bara forskning för Jas 39 Gripen kostar i år 329 miljoner.

Det aviseras stora nedskärningar i olika delar av försvaret, men samtidigt slås det på krigstrummorna - den gamla rysskräcken dammas av:

Försvaret har blivit en het inrikespolitisk fråga efter det så kallade blixtkriget mellan Ryssland och Georgien förra sommaren. Försvarskramarna såg sin chans att väcka rysskräcken och ”rädda” försvarspengarna. Sverige har inte haft krig med Ryssland på 200 år, ändå mobiliserar den gamla rysskräcken folkligt stöd för allehanda särintressen: Försvarsmakten, officerarna, försvarsindustri och partipolitiska ambitioner. Fp-ledaren och förre majoren Jan Björklund såg chansen. ”Nedrustningen måste hejdas”, krävde han.


Det är inte utan att man minns den gamle engelske liberalen J A Hobson som pekade på sambandet mellan militära utgifter och aggressiv nationalism. Nu är ju Sverige knappast i skick att på egen hand föra en egen aggressiv utrikespolitik. Den förmågan försvann ungefär vid Poltava 1709. Men man kan ju hänga andra makter i rockskörten.Billig militär teknologi


Det kan vara bra att titta på de totala sifforna för att få en uppfattning om vad som händer. Det är de siffrorna som inte kommer fram när det plötsligt larmas om att Kina rustar upp eller att några ryska flygplan är ute på långdistansspaning. Men de kan vara bra att ha i bakhuvudet.

SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) skriver att världens militärutgifter uppskattas till 1339 miljarder US-dollar år 2007. Det är en ökning (i fast penningvärde) med 6 procent från 2006 och med 45 procent sedan 1998. Det motsvara 2,5 procent av världens bruttonationalprodukt och 202 US-dollar för varje människa i denna värld. - Bara dessa siffror får en att undra vilka dårar som styr världen! Eller snarare vilka listiga bedragare och tjuvar som gör det!
Svindyr militär teknologi, sådant som SAAB och världens militärindustriella komplex gillar


Men lite mer statistik: tittar man på listan över de 15 länderna med högsta militärutgifterna år 2007 så står USA ensamt för 45 procent för världens rustningskostnader. Slår man ihop USA med ett antal allierade stater så är man uppe i 72 procent. De två tänkbara globala medtävlarna till USA, Ryssland och Kina står för 3 respektive 5 procent. De 15 största slösarna står för hela 83 procent av världens militärutgifter.

Att i det läget bli upphetsade över att ryssarna ser över sin krigsmakt och varnar aggressorer, eller att behandla påhitt som NATO-manövrer i norra Skandinavien som harmlösa och inget att bry sig om, är inte särskilt klokt.

Någon kanske trodde att bytet av president i USA skulle betyda en fredligare utrikespolitik. Det ser snarare ut som om en dum krigshetsare bytts mot ett smartare exemplar. Och bakom denne smartskalle (finns det fortfarande någon som tror att Obama är en sympatisk vänsterkille?) finns ett militärindustriellt komplex som bara blir allt mäktigare. Ständig spänning och gärna lite krig då och då betyder oerhörda inkomster för alla möjliga sorters privata företag. De går bokstavligen över lik för att dra in mer pengar.

Högern viftar med rysskräcken och vill dessutom vifta med riktiga vapen så nära Rysslands gränser som vanligt. Bakom dem finns profitörerna. Och protesterar ryssarna kan man ju alltid skriva bekymrade ledarartiklar om hur oroande det är med Rysslands oerhörda upprustningar, och flytta de militära styrkorna ännu närmare Ryssland eftersom ryssarna är så hotfulla och totalitära. Blir det verkligen hotfullt är det ju alltid ryssarnas fel, och då kan ju det militärindustriella komplexet i väst hävda att det måste ha ännu mer pengar för att ta fram ännu mer vapen ... .


Från Konfliktportalen.se: admin skriver presskonferens, Jinge skriver Sverige - Lämna Afghanistan!, Anders_S skriver Sametingsval idag, MJE skriver Till ljudet av barnskratt - politisk likgiltighet och bostadsbrist., Björn Nilsson skriver Uppsala - nu blommar det

Inga kommentarer: