måndag 25 maj 2009

Är det här ett bra initiativ?


Jag vet inte om jag skall rösta i EU-valet eller så att säga rösta med min frånvaro. Olika vänsterorganisationer har olika synpunkter på detta. En del vill vara med (vid köttgrytorna?) medan andra förespråkar bojkott med hänvisning till att det bara är skit med EU.

Å ena sidan sympatiserar jag med bojkottlinjen. Å andra sidan finns frågan om hur vi försvarar de demokratiska rättigheterna, inklusive rösträtten. Den är ju inte något som snälla makthavare "givit" folket, den har folket tvingat till sig, ibland under hotfulla former. Men nu verkar överklassen vilja sno den för oss genom olika knep. Då kanske det inte är så bra att inte använda den.

I flera stater i Latinamerika har vi sett att demokratiska massrörelser genom lyckade val kommit så långt att vissa individer i sin förtvivlan helt försöker omdefiniera demokratin. Du kanske har sett eller hört hur "liberaler" ojar sig över hur Chávez i Venezuela vinner fria val och därmed visar sig vara en lömsk diktator? Samma sak gäller för flera andra länder därborta. Bolivia och Ecuador är väl de mest framträdande exemplen bredvid Venezuela. Så ibland kan det fungera med att rösta, det kan medföra förändringar eller åtminstone få borgerligheten att svettas och kanske till och med tappa masken.Titta, den har affischen från AI ser inte alls ut som de stora partiernas


För att återgå till EU är det en byråkratisk skräckmaskin som folk i allmänhet inte vill ha så mycket att göra med, och dess ledare uppskattar inte att folk har avvikande åsikter, så hur skall man göra där då? Bojkotta eller rösta? Jag sliter med frågan.

Men ett alternativ kan vara att rösta på någon som man är tämligen säker inte kommer att kunna ta sig in i EU-parlamentet, exempelvis ArbetarInitiativet. Då behöver man inte gå och gruva sig för att man röstade på någon nisse som försvann ner i entrén till någon porrklubb i Bryssel redan första veckan och aldrig hördes av igen.Varning: om du klickar på den här bilden kan den bli lite större men definitivt inte roligare


Eftersom AI till rätt stor del verkar bestå av trotskister kan man i stället studera hur det går för deras franska gren NPA. Den har nog bättre chanser att verkligen ta sig in i parlamentet. Realistiskt sett: det är troligare att en ny revolutionär socialistisk våg startar i Frankrike än i Sverige och kan fransoserna agera både inom och utanför parlamenten utan att tappa riktningen stör det mig inte. Snarare tvärtom.


Från Konfliktportalen.se: kvinnopolitisktforum skriver Introduktionstext till tema arbetsmiljö, Anders_S skriver Det handlar inte om Belgien eller Sverige, Jinge skriver Wanja-skandalen fortsätter, cappuccinosocialist skriver I Guds namn

8 kommentarer:

Sixten Andréasson sa...

Bojkott, dvs inte rösta i EU-valet är nog det riktiga. Tänk på att majoriteten kommer att göra så.
Argumentet för att utöva sin demokratiska rätt faller då. Lyssnade i morse till Carl Schlyter (MP) som varit i EU-parlamentet o troligen blir omvald dit. Han följer MP:s nya linje men är personligen för att vi går ur EU. Lobbyorganistationer har ju en överväldigande makt.
Alla (men nog de flesta) fikar inte efter en guldkantad och trivsam tillvaro i Bryssel o Strasbourg. Tänkte ett tag om rösta att det skulle vara på någon som offentligt går ut för stöd åt palestinierna genom att kräva slut på EU:s bojkott av Hamas.
Men nu har jag kastat röstkortet - utnyttjar min demokratiska rätt på samma sätt som majoriteten kommer att göra - inte bara i Sverige.

Björn Nilsson sa...

Två själar bor i mitt bröst, vacklan är min arvedel etc etc. Nej, jag har svårt att bestämma mig!

Anonym sa...

Problemet som jag ser det är att några (tvåfota fylle)svin kommer röstas in i alla fall, oavsett om jag röstar eller ej.


Nu röstade jag på AI, inte för att ha några större förhoppningar om att de kommer in men som sagt var, parlamentarikerna kommer röstas in i alla fall, att rösta blankt vore ett onödigt underdånigt sätt att säga att man tackar nej till de etablerade alternativen och i någon mån kan jag bjuda de etablerade partierna lite motstånd under formella former.

Björn Nilsson sa...

Två kommentarer hittills, och det väger jämnt mellan rösta och avstå. Kommer det fler synpunkter?

Knapsu sa...

Jag kommer att rösta på något av de kritiska alternativen. En kandidat från Vänsterpartiet var tanken men nu lutar det nog åt Arbetarinitiativet!
Det känns lite grann som att om jag avstår att rösta så godkänner jag hela eländet de sysslar med i EU, högerkrafterna!

Jan Wiklund sa...

Japp, här är min:

Under många år bojkottade ungefär hälften av amerikanarna sina val, som därför vanns av såna som Reagan och Bush.

Senaste valet var det ganska högt deltagande och en mer normal politiker vann.

Även om alla alternativ är sämre än det man helst skulle vilja är inte alla lika dåliga. Med tanke på hur billigt det faktiskt är att rösta kan du tryggt rösta på det minst dåliga och sen använda alla andra dagar till att sabotera för överheten på något annat vis.

Björn Nilsson sa...

"Normalare"? - det blir smartare skurkar i toppen snarare, som det verkar nu. Undrar om man skall singla slant om röstande eller inte. Annars är ju AI ett halvhyfsat alternativ, och det finns V och någon vettig miljöpartist,

Jan Wiklund sa...

Men då så, då har du ju en billig lösning på dina problem.