fredag 1 maj 2009

La Mano - några bilder från Första maj 2009

Jag var nere vid den spansk-grammatikaliska avvikelsen la Mano i förmiddags och tog några bilder. Något litet lyssnade jag till blåsorkestern och till några tal också, fast de senare gick fram ganska dåligt. Någon nisse verkade hålla någon slags valtal till EU-valet. Usch. Bredvid de "officiella" talarna fanns anarkisterna och brottstycket jag hörde från någon flicka som talade där lät faktiskt bättre.Notera de två fanbärararna som är maskerade. De har säkert någon smart motivering till det, själv kan jag inte lista ut vad det skall vara bra för när man demonstrerar bland likasinnade. Kan det vara så att de här killarna jobbar som väktare, poliser eller liknande i det civila livet och inte vill stöta på kollegor som skrattar och pekar finger?Kapitalismen är krisen - tja, så kan man väl också formulera att vi lever i ett samhällssystem som håller på att krisa sig sönder och samman."Det skall böjas i tid det som krokigt skall bli." Men det är ju fel sätt att uttrycka saken här. Om små ryggar lär att räta på sig kanske de blir rakryggade som vuxna också!När är det dax för radikal klimatkamp? - Varje dag!Jag såg flera som passade på att boxa till "Arbetar-Fredrik" eller nypa honom i örat! Rätt åt'en! Anarkister är ofta jobbiga men ibland har de kul idéer och uppslag och konstnärliga försök att ta hand om vår onda tillvaro, det kan man inte neka till!


Från Konfliktportalen.se: Björn Nilsson skriver Reform - revolution?, jesper skriver Shora Esmailian från Antirasistiskt forum, Vida Latina skriver Man är bara man, Cvalda skriver Långfingrigt initiativ: Vägra betala deras kris, kvinnopolitisktforum skriver Kvinnopolitiskt forum presenterar: Med knuten näve kring diskborsten, Kristoffer Ejnermark skriver Stalinismen fall i Europa och de patetiska associationerna

31 kommentarer:

Swimsuit Issue sa...

I år var även jag där för första gången. Trevlig tillställning. Jag förstod inte heller maskeringarna, det såg fånigt ut samt att det måste vara obehagligt för dem själva i värmen. SAC:s talare var däremot helt klart den bäste, därnäst tjejen från Ung vänster. Sämst var sosse-mannen som snöade in på något inför EU-parlamentsvalet. Svårt att se kopplingen till La Mano och de spanien-frivilliga i hans småaktiga anmärkningar, men så är ju sossarna visionslösa EU-anhängare också.

Björn Nilsson sa...

... eller om mask-killarna i själva verket var rädda för influensan och hade munskydd? Och som anarkister måste det naturligtvis vara svarta munskydd, inte borgerliga vita?

Anonym sa...

Vad menar du med att "anarkister ofta är jobbiga" ?????
Snacka om generalisering!!!
Känner du mig och mina vänner?

Unknown sa...

Vrför skriver du att "anarkister ofta är jobbiga"???
Snacka om generalisering från din sida!!
Känner du mig o mina vänner kanske?

Björn Nilsson sa...

Jo, jag tjuvlyssnar genom väggen så jag vet allt vad ni går för! Några av talkörerna som drogs av det svarta tåget idag var inte roliga om vi säger så ...

Björn Nilsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Björn Nilsson sa...

En språklig analys visar på viss likhet mellan "Anonym" och "Bosse". Kan det till och med vara samma person? Jag kanske någon gång får definiera hur "jobbig" och "anarkister" förhåller sig till varandra?

Björn Nilsson sa...

PS. En bra formulering på Bosses blogg: "När sedan hela överklassen ligger i soporna är jag beredd att ge sopgubbarna en rejäl bonus för bära bort skiten!"

Anonym sa...

Om man tänker efter lite är det väl inte konstigt att vissa maskerar sig? Det är ingen nyhet att nazister inte gillar meningsmotståndare, eller att de inte drar sig för hot, våld, och t.o.m. mord i försök att kväva kritik och motstånd. Vill man inte utsätta sig själv eller sin omgivning för de riskerna är väl det mest logiska att maskera sig?

Björn Nilsson sa...

Nja, är det så logiskt? Var det några som syntes så var det ju de där maskeradfigurerna! De kunde ju knappast försvinna i massan, i alla fall inte så länge de var utklädda. Och masker hade väl knappast skyddat vid ett eventuellt nasseöverfall, såvida inte dessa personer var både maskerade och kånkade runt på dolda vapen som de tänkte använda anonymt. Enda anledningen till masker skulle vara om det är personer som aldrig uppträtt i de här sammanhangen tidigare som börjar gå med anarkisterna och som tror att detta kan orsaka hot, men de där biffiga figurerna som bar på flaggor och banderoller hade nog varit med förut.

Bergspredikan sa...

Äsch, det är stiligt med maskering. Det är hela saken.

Jag önskar att jag haft en liten svart sjal med mig igår, det hade varit snyggt ihop med min dressade piké och finjeansen.

Björn Nilsson sa...

Vad är en "dressad piké"?

Alex sa...

De som är maskerade är medlemmar i Revolutionära Fronten (http://revfront.org) som i år liksom i fjol har ett eget block i demonstrationen. Förra året gick de inte maskerade, men i år valde många att göra det. Jag kan inte svara på vad det beror på, men jag minns att förra året så stod ett par nazister med videokameror längst marschvägen för att registrera just Revolutionära Frontens aktivister.

Det är förstås idealiskt att gå utan maskering, men jag förstår behovet. Men hur som helst så lyckades de maskera sig på ett rätt snyggt och estetiskt sätt med lika dana tygstycken och i övrigt propra kläder.Sedan ska jag nämna att i den utomparlamentariska vänsterns olika grupper så är det inte bara anarkister som är organiserade. I de flesta grupperna så finns det såväl anarkister som marxister och andra slags socialister. Det är inte lika polariserat i dag som det kanske var på 70-talet med dogmatiska leninister på ena sidan av den radikala vänstern och dogmatiskt frihetliga anarkister på andra.


Riktigt fint 1:a maj hur som helst! :)

Björn Nilsson sa...

Tack för förklaringen Alex, det är bra att folk kommer in med fakta så att man lättare förstår vad som pågår.

Revolutionära Fronten, var det gänget som gick på snörräta led förra året enligt en bild och hade en disciplin så man nästan blev rädd att det var stormtrupperna som kom knallande? Kunde de inte i stället vara "som fisken i vattnet" och blanda sig i omaskerat skick med övriga demonstranter? Exempelvis de som meddelade att Jakobsberg är en livsstil eller att Liberaler är apor. Varför ha ett eget block för att visa upp att "här kommer vi som är jättetuffa"? Jag har en känsla av att en del individer på båda kanterna så att säga utlöser varandras aggressiva reflexer genom att uppträda aggressivt själva.

(Men för att upprepa vad jag nog skrivit tidigare: det stora och kritiska hotet mot människors liv och hälsa kommer från våldsbenägna högergrupper, inte från svartblockisterna.)

Björn Nilsson sa...

PS. Och vackert väder var det också det håller jag med om! DS

Alex sa...

Ja, det var RF.

RF är en organisation och har som ett mål att bygga organisationen, bli större och starkare. Då behöver man synas och så att säga göra reklam för sig.

Det är väl naturligt att lite större grupper har egna block i demonstrationer, i sossarnas tåg så går S-studenter, SSU, IF Metall o.s.v. i egna block. När RF väljer att gå på led så är det p.g.a. att man vill ses som just organiserade och disciplinerade, och även som någonting att frukta för arbetarklassens fiender.

Björn Nilsson sa...

Jag vet inte om jag är överdrivet skeptisk om människorna, men jag befarar att en del av dessa RF-are som går till vänster idag mycket väl kan gå till höger i morgon, bara genom att byta etikett men inte behöva ändra så mycket av åsikter och metoder. Undrar om det inte är mer arbetarklassen än dess fiender som känner olust när stormtrupperna kommer marscherande? Jag tycker det känns olustigt.

Anonym sa...

Vad är det som känns olustigt med organisation och lite disciplin inom en organisation? Deras mål är ju att bygga en stark militant organisation inom arbetarklassen. I Nordirland går alltid de mer militanta socialistiska organisationerna maskerade och disciplinerade, där har man oftast också helt matchande militära kläder. Tror att RF är lite inspirerade av den republikanska kampen på Nordirland om jag ska vara ärlig.

Björn Nilsson sa...

Organisation och disciplin behöver inte betyda biffiga maskerade yngre män i uniformsliknande kläder och grova kängor som går i takt på gatorna. Jag har varit med i några organisationer med ordning och reda som klarat sig utan det.

Och inspiration från Nordirland ... nä, tvi vale! Kan man skicka slagskämparna dit så man slipper se dem något mer?

Anonym sa...

Vad är det för fel med inspiration från den Nordirländska socialistiska kampen? Det är nog den mest framgångsrika socialistiska rörelsen i Europa på år och dar med en bred förankring i den nordirländska arbetarklassen.

Miranda sa...

Som jag har förstått det är de raka leden ett sätt att visa respekt för de spanienfrivilliga. Under några år har det nämligen varit liten, men ändå växande, grupp demonstrationsdeltagare som kommit till la Mano med ölburkar och satt sig för att supa i rabatterna. Jag vet många som tycker det är respektlöst. Revolutionära fronten markerar mot det genom ett ordnat block (som de som vill kan gå i). Själv gillar jag inte led, men jag förstår tanken bakom. Hur som helst, i år verkade de respektlösa fyllona vara färre.

gammal anarkist sa...

Björn:

De attentat som skett på senaste tiden där b.l.a. en barnfamilj nästan blev mördad var just för att de hängdes ut av nazisterna som medlemmar i RF. Jag har även insyn nog att veta att personer som har blivit anklagade att vara med i RF har fått allt från rena mordförsök till skottlossning mot sig av fascistiska gäng. (Det senare i gbg för 4 år sedan). Om de vill gå maskerade så kommer inte jag visa mig oförstående.

I övrigt så tror jag inte bara att de är inspirerade av enbart irländsk republikanism (även om det är vida känt att RF har kamratliga kopplingar med socialister rdär borta) utan jag tror även att medlemmarnas egna politiska hemvist gör de inspirerade över saker som Rotekampforbund, gamla SKP, och andra mer kommunistiska organisationer. Ryktet går ju att RF till största del i Stockholm titulerar sig kommunister (även om organisationen i sig är mångideologisk..därav både röda och svarta fanor).

I övrigt så såg när jag lyssnade på SKP att RF stod där med faktiskt den finaste krans jag någonsin sett som de la ned till minne av de frivilliga. Förra året la de också ned och jag hoppas ungtupparna fortsätter. Det är bra att några radikaler rör om i soppan (enligt ställen som soc.nu gick ju även just RF sen och störde wanjas tal och hamnade i handgemäng med MUF). De kanske inte tillhör samma politiska tradition som den klassiska anarkist/kommunistströmningen i Stockholm - men som man säger - samtiden sätter sina spår.

Björn Nilsson sa...

Vill man få många kommentarer skall man tydligen skriva något om anarkister på Första maj. Skriver man om den teknisk-vetenskapliga revolutionen som gör den socialistiska omvandlingen såväl möjlig som nödvändig är det knappt en jävel som intresserar sig, utom kanske någon mupp-liberal. Hur kan det komma sig?

Jo jag såg kransen och tyckte att den var vacker. Om man backar ett steg vad det gäller ungdomsfyllona så kan man fråga sig varför de över huvud taget dyker upp vid la Mano och varför dras till just anarkisterna? Är det för att slafsighet antas vara ett anarkistiskt kännemärke och att detta då måste mötas genom att stålhårda proletära bataljoner går i takt längs gatorna? Konstigt.

Själv gick jag med KP:s lilla tåg. Där var det inga masker, bara glada miner. Samma förhållande torde ha varit i de andra tågen landet runt antar jag.

Skulle Nordirland vara något slags socialistiskt föredöme? - Jag tvivlar starkt. I Europa är det die Linke i Tyskland och NPA i Frankrike som förhoppningsvis kan få ett rejält genomslag. De uppträder inte med rånarluvor och skjutjärn. Att den svenska arbetarklassen i någon nämnvärd omfattning skulle ansluta sig till grupper som driver militär frikårsverksamhet är mindre troligt. Det råkar vara olagligt också.

Maggan sa...

Äsch, RF kommer nog vara bortglömda om några år. Efter att ha glott på dom i tre sekunder fattar man att dom är mer intresserade av formen än innehållet.
Sverige av idag är varken Nordirland eller Tyskland på 20-talet. Möjligt att några småpojkar tycker RF är det ballaste dom nånsin sett men dom kommer knappast lyckas rekrytera några större skaror.
I övrigt var anarkistdemon trevlig, en av de bättre jag har upplevt sedan mitt första 1996.

Björn Nilsson sa...

Tack Maggan, det skall tydligen till ett rejält fruntimmer för att genomskåda de små gossarna!

Anonym sa...

Maggan>
Hur kan du efter att ha glott på RF i tre sekunder förstå att de är mer intresserade av formen än innehållet?

Nu minns jag inte exakt vilket år RF bildades men jag tror att de bildades för ungefär i tio år sen.

Anonym sa...

Om Maggan tror att det är form och inte innehåll tycker jag att hon ska kika in på revfront.org. Med regelbunden uppdatering och en av vänsterns absolut vettigaste analyser kring det mesta.

Gammal Anarkist sa...

Ja det känns faktiskt lite löjligt, och tyder mer på en form av generationskifte (återigen samtiden skapar aktivisterna), i den kritik som framförts. RF har funnits i snart 10 år och även om de nu "bara" håller 10 år till som Maggan hävdar så har de funnits längre än de flesta. Jag brukar läsa ganska ofta på hemsidan, främst för att den updateras åtminstone några gånger i månaden och brukar tendera att ha annat fokus än t.ex. Yelah. Och i år hade jag också turen att få tag på deras flygblad. Kanske inte lika välarbetat som Kapitalet, men i övrigt så var det intressant och bra även om den var mer "allmän" och inte präglad av några universiella lösningar. Det var i övrigt faktiskt den enda "radikala" grupp jag såg till som faktiskt hade flygblad förutom det. Jag tror kritiken mot RF främst handlar om en teoretisk skillnad och även till viss del en generationskillnad. Tar man och tittar runt på internet så hittar man RF främst nämnas kring utländska influenser, den enda svenska grupp som de säger sig inspireras av verkar vara Folkmakt. Jag tror paniken lägger sig när folk börjar ta en titt på aktivitetsnivån, det dom skriver, vad de strävar efter och inte fastnar på formen på deras 1 maj demonstrationer. Att vara dogmatiskt emot förändringar i rörelsen bara för att man själv finner det som "nytt" och "främmande" är att vara rädd för utveckling.

Björn Nilsson sa...

Det finns nog ingen politisk grupp som är så bortkommen att den inte har något vettigt att säga i någon fråga. Jag kastade en snabb blick på RF:s hemsida och fick tanken bekräftad. Dessutom undrar jag om det inte finns gränsytor mellan RF:s och maoismens världsbild vad det gäller kompromisslös kamp och viljan att organisera de mest undertryckta till motstånd utan att vara det minsta "fin i kanten". Eller tänker jag fel där?

Greven sa...

Björn: Föreslår att du nästa år (eller någon annan gång du ser dem) går fram till RF, försöker få ett flygblad eller bara snacka lite med grabbarna och tjejerna därifrån.

Lovar dig att du kommer få ett bättre intryck då.

Sedan så är jag övertygad om att din oro över att RF folket lika gärna kunde vara nazister är ogrundad.

Det du säger om maoismen kanske du skulle maila dem och fråga, de brukar vara ganska bra på att svara på sådana frågor. Sedan är dem ju som sagt mångideologiska och verkar gå efter teserna om att erfarenheten ska visa vägen. (Kan tänka mig att marx och lenins analyser om kampens fortskridande och anknytning till vad som visat sig verksamt har varit inspirationskällor.)

Björn Nilsson sa...

"Hejsan hejsan, jag heter Björnbrum och skriver skräp om er på min blogg!" Eller det kanske är ett mindre bra sätt att inleda en konversation med RF?

Det där med maoismen tål att tänka vidare om. Fast man behöver ju inte, som de peruansk-inspirerade maoisterna i Sverige, se några småligister i Södertälje och Malmö som en kämpande arbetarklass. Det verkar knasigt.

Tack för synpunkterna!