lördag 2 maj 2009

Nu är det 32

Ytterligare tre enheter har försvunnit i den återkommande fredagsslakten på banker i USA. Den totala statistiken är ganska intressant: Hittills i år har bankinspektionen därborta fått slå igen 32 banker med allvarliga problem. Förra året var det 25 under hela året och 2007 var det inte mer än tre.

Av de 32 bankerna som stängt i år ligger hela 11 i Georgia.

Listan på USA-banker med skakiga affärer lär inte vara avvecklad ännu. Den fortsatta utvecklingen bör styras av vad som händer i ekonomin i stort, med havererade husaffärer, försvunna jobb och andra påfrestningar som urholkar bankernas finansiella bas. En aspekt av det hela är också att nedläggning och försäljning av mindre banker förmodligen leder till ökad koncentration i bankväsendet. Det är en naturlig del av kriser: svaga enheter slås ut, försvinner helt eller slukas av starkare företag. Men om även de har svåra inre problem kan man undra hur det slutar.

Det finns olika idéer om vad som kommer att hända framåt med krisen, om det redan kan siktas en ljusning och de enorma stödpaketen fungerar, eller om den nedåtgående spiralen i ekonomin är obruten. En tänkbar utveckling kan ju vara att banker och börser får så att de är nöjda, medan krisen fortsätter för i stort sett alla andra. Med andra ord att nya bubblor uppstår medan den reella ekonomin mår illa. Fast jag tror inte ett sådant tillstånd kan vara så länge, det är knappast bärkraftigt. En otrevlig möjlighet kan ju vara att ekonomin börjar rusa iväg helt utan kontroll med snabba och tvära kast som inte går att parera, kanske en ny version av 1970-talets stagflation kombinerad med klimat- och resursproblem? I ett sådant läge kanske några kraschade banker då och då är en i stort sett försumbar malör?


Från Konfliktportalen.se: Marlene Olsson skriver Höger & vänster…är en fattig hungrig, är en rik mätt?, salkavalka skriver GÄVLEBESÖK OCH FÖRSTA MAJ I STOCKHOLM, slutstadium skriver Hitta rätt, Björn Nilsson skriver Väsentligheter, kimmuller skriver Mitt första maj-firande (med foton), jesper skriver Shora Esmailian från Antirasistiskt forum

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Jag tror att krisen knappast har börjat märkas än och att det kommer att bli avsevärt mycket värre för många människor. I och med det kommer människor att bli ännu räddare att konsumera och den skräcken kan sitta i länge, som den gjort i Japan ex., så nej, någon ljusning tror jag inte vi ser på bra länge än.

Björn Nilsson sa...

Man kan ju också tillägga att är det kris så kommer en del att tjäna på den. Tänk när wallenbergarna snodde åt sig Kreugers industriimperium när det gick i bitar! Det är väl samma som händer när småbankerna kraschar en efter en, eller bilindustrierna köper upp varandra för att plocka ut godbitarna.

Kerstin sa...

Jo, nog är det så. Den enes bröd den andres död :-(.

Med de för många ännu oinsedda försämringarna av trygghetssystemen har alliansen dessutom bäddat för ännu mer rädsla med ty åtföljande försämrad köplust och ängslan. När de första arbetslösa börjar bli utförsäkrade, om något år och inte har annat än socialen att ta till, då kommer den verkliga skräcken i samhället att breda ut sig. De flesta (normala människor) kommer troligen att känna någon som drabbas.

Björn Nilsson sa...

Undrar vad som händer med den skräcken? Kommer de ansvariga att pekas ut, eller blir det i stället jakt på syndabockar?