torsdag 14 maj 2009

Norway the Wonderland

Det blomstrande Norge ger en ekonomisk läxa, skriver New York Times. Ja, det är klart att Norge är lite annorlunda och artikeln täcker väl inte in alla företeelser där (varav en och annan nog kan vara lite läskig) men för en läsekrets i USA kan det vara nyttigt att läsa om landet som sparade när alla andra vräkte ut pengar och gick mot strömmen när andra ägnade sig åt privatiseringar.

Förra året växte norska ekonomin med nästan tre procent, statsbudgeten går med överskott och man har ingen statsskuld. Ja, även i andra länder än USA, som Sverige, har nog en del att lära. Och det handlar inte bara om olja - visst har olja spelat en viktig roll för hur den norska ekonomin utvecklats, men har inte malmen och skogen spelat en liknande roll i Sverige?

Det blir nog lite flaggviftande på syttende mai i år också!


Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Här är BRUDARNA Piratpartiet !!, Anders_S skriver Meningslös prognos om invandring, kimmuller skriver Rättegång mot skyddsombud imorgon, Björn Nilsson skriver Finanspolitiska rådet för försiktigt? Oppositionen för mjäkig?, slutstadium skriver Rör Moldaviens HBT-personer men inte Sören Juvas

3 kommentarer:

Anonym sa...

Första kvartalet 2009 var 66% av Norges export energiprodukter, dvs direkt baserat på oljeindustrin. då skall man komma ihåg att oljepriset är lägre nu än förra året.
Export av teknologi, maskiner osv är också pga oljeindustrin.

Vad norska politiker inser är att oljan en gång kommer att ta slut och sparar därför pengarna på kistbotten

H2

Anonym sa...

Nja, industriproduktionen i Norge är inte så värst lysande. Man rationaliserar och lägger ner, men inget nytt tillkommer. Infrastrukturen är på 1960-talsnivå, att vägarna är smala kanske inte är så konstigt i ett bergsland men de är även riktigt riktigt dåligt underhållna. Direktverkande el är fortfarande den vanligaste uppvärmningsformen, inte så bra ur miljö- eller energieffektivitetssynpunkt och leder dessutom till att flera fattigpensionärer "sparar sig till döds" när de väljer att inte värma sina hem om vintrarna.


F.ö. har jag svårt att tro att det råder tomtebolycka, när ca 30% av väljarna nu tycker att Fremskrittspartiet är ett bra och vettigt alternativ. Man brukar ofta få höra om "Gutteklubben Greit", ungefär vad vi skulle kalla pampvälde i Sverige. Och att BNP växer är fint, men spelar det någon roll om de nya tillgångarna inte kommer folket till någon del?

Björn Nilsson sa...

Själva poängen är väl att Norge jämförs med USA, inte med civiliserade länder i Europa (som Sverige exempelvis)! Och då blir det snudd på lyckorike hos broderfolket!