torsdag 28 maj 2009

Nya påbud om korrekt historieskrivning?


Sovjetisk stridsvagn T34, ett vapen som gjorde segern över fascismen möjlig från Stalingrad till Berlin. Det var nog rimligare att sätta skylten "this machine kills fascists" på den här pansarkolossen än på Woody Guthries gitarr. Bilden kommer härifrån.Förbudsivrarna är i farten igen. Jag tillhör den grupp som är milt sagt skeptisk mot statlig styrning av den historievetenskapliga forskningen och lagstiftade historiska "sanningar". I vissa länder sätter man folk som förnekar nazisternas folkförintelser i fängelse, Turkiet tystar kritik om vad tidigare regimer gjort mot armenier eller kurder, indiska nationalister försöker svamla ihop en urgammal indisk historia som inte finns, här i Sverige finns en statlig institution (Forum för Levande Historia) som skall bedriva upplysning om det ena och det andra men inte klarar av det. Inget av det där är bra.

Här är ytterligare ett fall (hämtat från Ryska Posten). I Ryssland finns det starka krafter som är på gång för att reglera vad som är "historisk sanning".

President Dmitrij Medvedev har beordrat bildandet av en ny kommission med uppgift att motverka försök att skriva om historien på bekostnad av Rysslands intressen, uppgav Kreml i tisdags.

Att Sovjetunionen spelade huvudrollen för att besegra Tyskland, och därmed spelade huvudrollen i segern i Andra världskriget, är faktiskt en historisk sanning. Att folk i olika länder kan ha berättigad kritik av ett och annat som Sovjet gjorde under den processen är också riktigt. Det går att påvisa med hjälp av historiska källor. Men är det vettigt att med lagstiftning förbjuda andra synpunkter, även om de är dumma och/eller felaktiga:

En opinionsundersökning av VTsIOM förra månaden konstaterade att nästan två tredjedelar av ryssarna vill förbjuda försök att "förneka Sovjetunionens seger i det stora fosterländska kriget" (andra världskriget)

Jag har en känsla av att om ryssarna fullföljer linjen med förbud och med repressalier mot andra stater som pratar dumheter om deras stolta stund, segern över den tyska fascismen, kommer den typen av historierevisionistiska förvanskningar som de vill bekämpa bara att växa sig starkare. Dessutom tycker man sig ana gammal tråkig storrysk chauvinism bakom det här, och sådan är inte trevlig.

Undrar vad våra förbudsivrande liberaler i väst säger om det här?


Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Gängen i nordöstra Göteborg, Björn Nilsson skriver Om Uppsalakravallerna 1943 och annat intressant, Haninge skriver Nu ska alla få osäkra anställningar, acidtrunk skriver Jinge visar rövhålet, Jinge skriver Kvinnomordet i Linköping har paralleller till dubbelmord?, Baskien Information skriver ETA uttalar sig i Gara och nyheter

Inga kommentarer: