söndag 3 maj 2009

Kritiskt i Nepal

Maoisternas förstamajmöte i Kathmandu, Nepals huvudstad

Det är kritiskt i Nepal nu (också). Det luktar försök till någon sorts statskupp från militären och högern, inklusive den falska "vänstern". Maoisterna blev störst i valet och de leder regeringen och skall försöka få till nödvändiga reformer i ett utfattigt land. Men de får inte mycket hjälp av de andra partierna verkar det som - snarare tvärtom.

Detta är ett stort politiskt experiment som pågår i Nepal. Det väpnade upproret avbröts i halvfärdigt skick och det blev i stället val och ett nytt parlament och regering. En del kritiker pekar på en tanke som går tillbaka till Marx själv, nämligen att det inte går att ta över och använda den befintliga statsmakten, den måste krossas. Den befintliga statsmakten är ju en del av den gamla härskande klassens maktapparat och är därför oanvändbar för en ny härskande klass!

En viktig del av statsmakten är de väpnade styrkorna, och det är runt dessa och chefen för arméstaben som krisen kretsar just nu. Maoisterna har avsatt honom medan de andra partierna är emot det. Särskilt otrevlig är obstruktionen från det kommunistiska parti som dessutom kallar sig UML (United Marxist Leninist). De är inte marxist-leninister utan snarare ett socialdemokratiskt parti som Vänsterpartiet i Sverige har partiförbindelser med. UML verkar vara skolexempel på partiet som verkar radikalt men som ändå hamnar på reaktionens sida (och är väl då en trevlig bekantskap för somliga ledande V-partister kanske).

Maoisterna har agerat taktiskt skickligt tidigare och förhoppningsvis kan de fortsätta med det. Det är naturligtvis orimligt med militära chefer i en demokrati som inte lyder order från den valda regeringen och förhoppningsvis kan maoisterna visa upp en så kraftig folklig mobilisering att eventuella kuppmilitärer och deras inhemska och utländska vänner skräms för att försöka. Ett annat alternativ är att inbördeskriget med åtföljande blodspillan bryter ut igen vilket inte är ett trevligt scenario.

Några länkar:
Den engelskspråkiga nepalesiska pressen på Nepalnews.
Maoisternas informationsbulletin the Red Star.
En sajt med synpunkter på Nepal och Indien, Revolution in South Asia.

Från Konfliktportalen.se: andread0ria skriver Arton tusen jesusfreaks, Björn Nilsson skriver Nu är det 32, Marlene Olsson skriver Höger & vänster…är en fattig hungrig, är en rik mätt?, salkavalka skriver GÄVLEBESÖK OCH FÖRSTA MAJ I STOCKHOLM, slutstadium skriver Hitta rätt, kimmuller skriver Mitt första maj-firande (med foton)

Inga kommentarer: