tisdag 26 maj 2009

Att leta utan att finna

Den som söker han skall finna tror jag att det står någonstans i Den Heliga Skrift. Men den sanningen bör nog modifieras. Det gäller att leta efter rätt sak på rätt ställe också. Det kan man grunna över vid läsningen av en artikel i tyska der Spiegel (lugn, den är på engelska!).

I korthet refererar den en undersökning som gjorts av ett forskningsinstitut som finansieras av den i och för sig något tveksamme George Soros. Men här tycks de ha fått fram något vettigt i alla fall. Nämligen att det är meningslöst att selektera ut vissa grupper efter etnicitet eller religion när man bekämpar brott. Antingen ger det inget resultat eller också är det kontraproduktivt. Att sätta igång och generellt bevaka muslimer är bara en politisk ploj för att visa att myndigheterna "gör någonting", ur praktiskt synpunkt är det meningslöst och det vet poliserna.

Ändå håller man på med det där, och det gäller också andra grupper, som romer i östra Europa. Det kontraproduktiva som nämns i artikeln är att det händer att dessa minoritetsgrupper som utsätts för en oproportionellt stor övervakningen kan ha samma eller till och med lägre kriminalitet än den omgivande majoritetsbefolkningen.

Jag tänkte på en annan aspekt: det händer ju (som i Frankrike) att enorma upplopp bryter ut efter att polisen gett sig efter särskilt invandrarungdomar. Man bekämpar inte någon terrorism på det sättet, möjligen skapar man nya sympatisörer för terrorismen.

Men av någon anledning är det ganska svårt att få fram terrorister som är verkligt trovärdiga. Det finns ju sådana och de kan ställa till med ruskiga saker, men de tycks knappast växa på träd direkt. Vill man få tag på verkligt farliga individer är det inte i sjaskiga källarmoskéer man skall leta, det är snarare i regeringsbyggnader och hos storföretag och militär. Får man tro det som står här var det knappast ett elitgäng av terrorister som arresterades för några dagar sedan i New York. Knappt ens muslimer. Däremot en förståndshandikappad och några småbrottslingar. Så länge inte figurer som Busch och Blair (och kanske snart Obama också?) ställs till svars för sina gärningar är det meningslöst att tala om någon kamp mot terrorismen.Från Konfliktportalen.se: Kaj Raving skriver Ocensurerad kapitalism!, Anders_S skriver OSSE sänder valobservatörer - till Sverige!, Jinge skriver Min dröm om busväder, Haninge skriver Samförstånd ger lönesänkningar, herman skriver Intervju med en ockupant

4 kommentarer:

Kerstin sa...

Och de där "terroristerna" var infiltrerade av FBI (tror jag det var).
Så här går det till enligt en mig närstående som vet en del om livet:

Det gäller för moderna regeringar att ha lämpliga terrorister till hands när de behöver dem, endera för att få igenom någon impopulär lag, eller för att få media att intressera sig för något annat än det som regeringen just sysslar med.

In med lite provokatörer bland några smågangsters. Provokatörerna har order att bli vänner med ligisterna/småtjyvarna. Sedan: föreslå ett terroristbrott.
-Nä, vadå, varför ska vi göra sådana.
Fortsätt bearbeta ligisterna!
- Men vi har ju inga sprängmedel? (De hoppas slippa göra något i den vägen)
- Det kan jag/vi fixa.
_ Men vi vet inte hur man tillverkar bomber.
- Det kan vi läsa om på nätet, inga problem.

Så en dag behövs terroristerna. Då levererar provokatören lite sprängmedel, och annat som behövs för att tillverka en bomb, till dem - och plötsligt, när de står där och tittar på utrustningen, rusar ett helt batteri maskerade säkerhetsmän in och arresterar dem.
Pressen får fina bilder av gänget när det synar bombattiraljerna och glömmer att skriva om vad regeringen gör, alternativt skrämmer upp folk så att man tycker det är helt OK med ännu mer övervakningslagar, de där som regeringen just står i begrepp att införa.

Jag tror min sagesman, att det är så här det går till.

Kerstin sa...

Hoppsan, ser nu att Motbilder har skrivit om hur man producerar terrorister:

http://motbilder.se/2009/05/26/forstandshandikappad-gripen-som-terrorist/#comments

Bra bloggpost, mer initierad än min korta berättelse/sammanfattning.

Björn Nilsson sa...

Ja, det kostade några dollar för FBI att få till det här. Om de där killarna får advokater av någon kaliber borde FBI få det jobbigt vid rättegången. En verklig terrorist bör vara klar i skallen och skall verkligen inte behöva knuffas fram till bomben. Fast de får nog inga riktigt vassa advokater.

Kerstin sa...

Risken är nog stor att de inte får sådana advokater nej. Men de får väl trösta sig med att de fyller en viktig samhällsfuntion - som falska terrorister :-(.