torsdag 7 maj 2009

Mysiga engelsmän? Eller snarare mordiska?
Tidigare i den här bloggen har jag refererat till de engelska övergreppen i Kenya. Men de var ju i farten på många håll, och nu hittade jag via Nyhetsbanken en artikel som ledde mig vidare till originalartikeln och via kommentarer till den till en BBC-artikel. Det handlar om en brittisk massaker i dåvarande Malaja 1948. (Fastlandsdelen av det som idag är Malaysia.)

Under Andra världskriget ockuperades Malaja av japanerna och bekämpades av kommunistiska gerillas som jag tror främst rekryterades i den kinesiska befolkningen. Kineserna hade engelsmännen tidigare tagit ner till Malaja för att arbeta på plantager och i gruvor under förmodligen inte så bra villkor.

Det fanns alltså en klassaspekt när kampen mot de japanska ockupanterna efter krigsslutet omvandlades till ett uppror mot engelsmännen. Engelsmännen körde sin vanliga stil: koncentrationsläger (strategiska byar kallades de senare när amerikanerna i Vietnam använde samma taktik för att isolera gerillan från civilbefolkningen) samt naturligtvis slakt på människor. Nu håller de sista vittnena på att dö för just den aktuella massakern, det brådskar att reda ut fallet, men den engelska regeringen håller emot. "Inte har vi gjort något …" Kan vi inte vara ense om att det finns många rejäla skitstövlar - inklusive krigsförbrytare- i såväl gårdagens som dagens England?


Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver De förklädda fascisterna i folkpartiet, H Palm skriver Motown Junk: utanförskap är svärta., kimmuller skriver Klassisk klyscha från chefen, slutstadium skriver Rösta inte på Piratpartiet, totalavloning skriver Total Avlöning 6/5/09 Mota Hippien i grind., autonomak skriver Klassfiendens vara eller icke vara…

Inga kommentarer: