lördag 29 augusti 2009

Val i Tyskland igen


I min strävan att göra denna block ointressant och skriva om helt oväsentliga länder vill jag bara viska om att det är val på flera håll i Tyskland i morgon. I Sachsen, Thüringen och Saarland väljer man till delstatsparlament, i NRW (Nordrhein-Westfalen) handlar det om kommunala församlingar.

I Tyskland har man val på olika nivåer nästan jämt, och denna rullande valrörelse kan ses som både ett sätt att få fram lokala företrädare för folkmeningen samt att ge fingervisningar om vad folk tycker om landets politik i stort. Socialdemokraterna ligger exempelvis inte så bra till vad jag förstår, de har helt enkelt trasslat in sig i en politisk position där partiet inte ser särskilt tilltalande ut för den som letar efter framtidslösningar. Att byta partiledare har inte hjälpt.

Vänstern, die Linke, borde klara sig bra åtminstone i Sachsen i gamla Östtyskland, samt i Saarland där de har en populär ledarfigur i form av Oskar Lafontaine. De kommunala valen kanske inte verkar vara så viktiga, men de äger rum i en del av gamla välstånds-västtyskland där vänstern inte varit så stark tidigare. Nu får man en fingervisning om de kan etablera sig även där, och sedan bygga upp positionerna för att så småningom ta sig in i delstatsparlamentet.

Samtidigt kan valen ge en anvisning om vad folk tycker om förbundskansler Angela Merkels krispolitik, om man vill att kryptonazistiska grupper skall ha representation, vad man tycker om de numera väl helt borgerliga miljöpartisterna etc. Och kanske man kan få en antydan om die Linke har lyckats göra politik som slår igenom bland väljarna av den nuvarande krisen.

Inga kommentarer: