torsdag 20 augusti 2009

Nya rön om Nietzsche

Friedrich Nietzsche - en blond germanisch und übermensch ... was, donnerwetter, är han polack!!?!?


Har jag inte lovat glesare och mer genomtänkta inlägg här i bloggen? Jag bryter löftet per omgående och rapporterar i stället några snabba observationer från alldeles nyss. Köpte ett kompendium med en text (Ecce homo) av vår käre Fritz idag, och lite bladande uppenbarar varför mannen i fråga aldrig kunde bli en riktig portalfigur hos nassarna.

Hör här: han förklarar sig vara av det finaste man kan vara, nämligen polsk adel. Han spolar det mesta vad det gäller Tyskland, inklusive klimat och matlagningen och den moderna musiken. Wagner är bra ... när han är som minst tysk! Fransk kultur är däremot toppen! Några gamla tonsättare på tysk mark, som Bach och Händel går an. När han i förbifarten nämner en bra tysk diktare råkar det bli Heinrich Heine (han som skrev Deutschland - Ein Winterreise) och som var av judisk familj och vänsterradikal om jag minns rätt.

Det är väldigt många minuspoäng på bara några sidor om man skall redigera det här ur god nazistisk synvinkel. Tänk två bekymrade kulturbyråkrater i Ministerium für Nazikunst und Kultur 1934:

- Suck, det här ser jobbigt ut, eller vad säjer du Hermann?

- Scheissjobbigt, Heinrich. Kan man publicera den här sörjan? Der Leiter kommer inte att gilla det. Vi kan väl för bövelen inte släppa loss en polsk blond vilde!

- Der Leiter?

- Ursäkta, der Führer menar jag. Han kommer att slänga sej på golvet och tugga på mattkanten om det här kommer ut! Och det här gullandet med fransoserna ...

- Ja, han är en första klassens Teppischfresser! Nej du har rätt, det är bara att skicka tillbaka den här gojan till arkivet. Nietzsche var ju totalt koko i kålroten. Vi kan inte lansera honom som vår kulturprofet, han är ju i stort sett omöjlig. Skulle ett dårhushjon företräda vår fina tyska kultur ...!

- Ach so, vi får hitta på någon annan ... kan man inte satsa på den där svensken, Hammenhög, som skriver så där lagom trevligt och folkligt antisemitisk?
Tidigare inlägg om Nietzsche:
1
2
3

4 kommentarer:

Anonym sa...

Men nog var han tysk, även om han hade böjelser för polsk adel?

Har för mig att han var född i närheten av Luetzen, inte långt ifrån där Gustav II Adolf fick bita i gräset.

Eldorado

Björn Nilsson sa...

Det är nog känslan som räknas här. Den gode Fritz måste tydligen komma ned på sydsidan av Alperna för att trivas och känna sig på hälsosamt avstånd från den tyska ankdammen!

MJE sa...

Kopplingen till nazismen var alltid problematisk. Främst handlar det om hans syster som förvaltade det literära arvet och som använde det för att få inflytelserika vänner. Bland annat så är vissa av de postumt publicerade böckerna, som Viljan till Makt, kraftigt redigerade av systern för att få fram en viss bild av sin broder.

Björn Nilsson sa...

Jag har läst en bit till av Fritz' egen text. Han totaldissar såväl mor som syster. Systern spelar en skum roll i sammanhanget, det är riktigt.