måndag 10 augusti 2009

Tyska knep att låna hit?Jag läser hos tyska vänstern die Linke om knep för att "sänka arbetslösheten". När den faktiska arbetslösheten ligger på över fyra miljoner gäller det att snygga till siffrorna så gott det går, och där har tyska regeringen hittat på några hyss. De har gjort att den officiella arbetslösheten sjunkit med ungefär en fjärdedel.

Sjuka, folk under vidareutbildning eller sådana som har ett "en-euro-jobb" har redan lyfts bort från statistiken. Knappast några äldre än 58 räknas längre. Ett annat påhitt är att människor som finns hos privata arbetsförmedlare räknas bort från de arbetslösa.

Sammanfattningsvis skulle det se ut så här i Tyskland vad det gäller verklig, officell och borträknad arbetslöshet:

Tatsächliche Arbeitslosigkeit: 4.614.405
Offizielle Arbeitslosigkeit: 3.462.446
Nicht gezählte Arbeitslose: 1.151.959

Det kanske vore en idé för Alliansen att föra vidare: privatisera all arbetsförmedling och sänk därmed arbetslösheten till noll!Från Konfliktportalen.se: Kristoffer Ejnermark skriver Venezuela och de privata medierna, Björn Nilsson skriver Är företag och företagare samma sak?, Jinge skriver Murphys Lag och Storvinsten, johan skriver Radikal skolkamp i Sverige, Anders_S skriver ETA – en rörelse som historien sprungit ifrån

5 kommentarer:

K. Malghult sa...

Och det är en sosse (Olaf Scholz) som är arbetsmarknadsminister i Tysklands stora koalitionsregering. Ger vid handen att även om det blev en renodlad sosseregering (med eller utan stöd av tyska miljöpartiet som gärna kastade sig in i maktens gap och skickade soldater till Kosovo och Afghanistan) skulle det inte bli så stora förändringar i Tyskland.


Själv tror jag stenhårt på att privatisera arbetslösheten. Arbetslösa har ett värde på arbetsmarknaden, så om jag säljer mig som "arbetslös" till ett företag eller Svenskt Näringsliv om de nu så önskar det, så kan jag försvinna i AMS-statistiken men användas i diskussionsunderlag till löneförhandlingar, "Nää inte ska du och dina 250 städerskekamrater få mer, vi har faktiskt 1000 pers här ute som är våra egna arbetslösa!"

Björn Nilsson sa...

Scholz sade också hånfullt att om någon ville presentera andra arbetslöshetssiffror än regeringens officiella fick de väl gå ut med ett flygblad - vilket die Linke gjorde! Det var länge sedan det fanns någon vänsterpolitik hos de tyska socialdemokraterna.

Det sista ser ut som en variant på teorin om "den industriella reservarbetslöshetsarmén.

K. Malghult sa...

Inte verkar det så mycket bättre i alplandet Österrike heller (fast de har en ganska fascinerande historia med arbetarstyre under mellankrigstiden i Wien m.m) och där skulle man verkligen behöva ett "Linke", sossar och konservativa har styrt i årtionden tillsammans bortsett från ett par år:


http://www.karlsson.at/texter/austria.html


Hittade f.ö. ett uttryck på den bloggen som jag gillar, "barnkammarliberalism". Tydligen har en moderat sakkunnig på arbetsmarknadsdepartementet hävdat att "allemansrätt är socialism". Så mycket för regeringens ord att kämpa för strand- och naturskyddet

http://www.karlsson.at/texter/linjen.htm

K. Malghult sa...

(tror det var den här länken om Österrike jag skulle ha skickat in istället för den första, ändra och ta bort om det inte ar så)

http://www.karlsson.at/texter/austria.html

Björn Nilsson sa...

Just det, html måste det vara, utan l:et på slutet blir datorn förvirrad och hittar inte fram.

Jag halkade in på några andra saker på den där bloggen. En antinazistisk hjälte har varit framme och hackat på Selma Lagerlöf. Jag orkar snart inte med alla intressanta bloggar! Vad är det för tokfransar som påstår att det bara är skräp i bloggosfären!

Fram till Första världskriget fick väl den svenska arbetarrörelsen sina mesta inspiration från Tyskland. Undrar om austromarxisterna tilldrog sig någon uppmärksamhet ockå? Idag undrar jag om svensk arbetarrörele känner till Tysklands existens?