söndag 16 augusti 2009

Banker uppdaterad siffra: 77. Indien.

Senast jag rapporterade om bankkrascher i USA var siffran 57. Det var 22 juli. Nu får vi höja till 77 - och tänk på att året är inte slut ännu! Det lär bli fler banker som får läggas ner och omstruktureras innan den här fasen av den aktuella krisen är över. Småbankerna försvinner, men hos de stora drakarna är det nog härliga tider igen, med feta bonusflöden till toppcheferna. För somliga är det svår kris, för andra är krisen något som man redan håller på att glömma bort.

Om någon funderar över hur det gått med stamfolkens uppror i västra Västbengalen, omkring Lalgarh där maoisterna upprättade ett befriat område, kan jag rapportera att det ser ut som om regeringens återerövring misslyckats. Maoisterna finns kvar i skogarna utan att ha skadats av motoffensiven, och dessutom kommer de fram ibland och håller möten med folket i byarna, samt likviderar de kvarvarande medlemmar av Västbengalens vänsterfront som inte stuckit iväg eller gjort avbön och slutat med politiken.

Liknande händelser pågår på andra håll i Indien, och centralregeringen tänker dra igång en stor kampanj mot maoisterna. Jag utgår från att dessa redan vidtagit lämpliga motåtgärder ifall regeringen försöker återerövra deras centrala basområden.

Inga kommentarer: