torsdag 13 augusti 2009

Inspirationen sinar

Jag samlade uppslag till nya bloggposter. Exempelvis att gangsterorganisationen U S Army tar klimatförändringar på allra största allvar - inga "klimatförnekare" där inte, i alla fall inte bland toppskiktet och planerarna! Att andra inte hänger med kan bero på olika tröghetsfaktorer.

Men samtidigt utvecklas de vetenskapliga möjligheterna att undersöka hur klimatet har fungerat över lång tid, exempelvis i samband med den snabba temperaturhöjning som skedde vid slutet av den senaste istiden. Vad hände med växthusgaserna i atmosfären, med istäcket på Grönland, etc? För att lista ut det har man låtit väldigt starka datorer jobba väldigt länge med olika klimatmodeller. I stället för att ta en "bild" här och där av hur klimatet ändrats får man långa serier av "bilder" som tillsamman bildar en "film". Och har man bra grepp på en lång sammanhängande rad av händelser i det förflutna kan det vara underlag för gissningar om vad som kommer att hända kanske ett par hundra år framåt.

Vi vet ju att stora delar av Västeuropa försvann under havet under stenåldern som följd av isens avsmältning och den höjda havsnivån. Då var det bara några smågrupper av jägare och samlare som fick flytta på sig. Idag handlar det om stora städer som ligger där de ligger.

På tal om datorer så rapporteras nya tekniska genombrott vad det gäller utvecklingen av kvantdatorer. Undrar om det blir något av denna hägrande superdator, eller om i själva verket andra former av datateknologi kommer att visa sig mer användbara. Pratades det inte om biologiska datorer för många år sedan?

Jo, jag skulle ha kunnat skriva om det där, men inspirationen har gått i stå. Undrar om jag skall lägga om bloggen till något mer renodlat, koncentrera mig mer på något ämne som annars inte behandlas så mycket, ta bloggsemester ett tag utan löfte om att någonsin komma tillbaka från semestern ...?

... eller byta en del av umgänget på nätet? Jag har troget länkat till Konfliktportalen en tid, men när jag upptäckte att en av länkarna hamnade hos knäppgökar (någon sorts anarkister) som tyckte det var skoj att lyckönska en massmördare, sektledare och rasist i USA fick jag nog. Så det här blir nog sista länkningen för min del. Jag tog upp galenskapen internt, men när en vänsterpartist, en trotskist och en anarkist svarade och inte tyckte det var så farligt börjar det närma sig gränsen för min del. (Fast fisförnäma anarkister har naturligtvis inte länkat solidariskt alla gånger.)

Om någon tycker att jag reagerar starkt på en småsak så kan det bero av erfarenheterna från Mohamed Omar-bloggen. Det började med lite tokigheter, och efter ett tag var den invaderad av ett sagolikt hov av knäppisar. Jag försvarade MO i början, men jag vill inte vara med om en sådan sak igen. Om flertalet i Konfliktportalen inte vill ingripa får det bli deras sak. Jag har fastlagt min ståndpunkt.

De som har byggt upp Konfliktportalen har gjort ett bra jobb och det är tråkigt att den störs av konflikter (även om själva portalen ofta har legat nere och ser grafiskt mindre angenäm ut på sina ställen) men man torde klara sig utan min närvaro. De har ju Jinge och Svensson som dragplåster ändå.

Vad skall man ha "vänsterportaler" till om de inte fungerar som plattformar för att lyfta fram den teknisk-vetenskapliga revolution som nu, i vår tid, gör den önskande samhällsomdaningen inte bara nödvändig utan fullt möjlig? Att gnälla på regeringen kan vilka talanglösa aptråkiga anarkister som helst klara av, men det leder ändå ingen vart.


Från Konfliktportalen.se: acidtrunk skriver Gala för Ship to Gaza, Anders_S skriver I gudars skymning, Jinge skriver Scientologikyrkan – en kriminell sekt?, Luddigt och Logiskt i Politiken skriver Ideologisk Artikelserie: Iakttagelser inirfrån – En artikel om vänster(rörelsen?), eiz skriver Vad är en “vanlig människa”?

15 kommentarer:

mallorcamaj1@hotmail.com sa...

hm...det där om konfliktportalen lät inget vidare! Massmördare och rasister kul...?! Alltså jag förstår att du reagerar, det borde väl varenda en göra! vad är det annars för sorts vänster?
Jag tänker inte heller medverka till några sorts rasistiska lyckoönskningar inte.
Ha det gott!
Marlene

Björn Nilsson sa...

En bloggkollega skrev privat till mig angående Charles Manson-grejen hos "Autonoma Kärnan":

"Det där var just den typen av menlöst plakatnonsens som måste
undvikas. Om inte av taktiska skäl så av moraliska/etiska. Om vänstern
inte kan producera bättre än så är det bättre att hålla munnen stängd
och dö en stilla död."

Fast jag tycker inte att de "autonoma" är så mycket att hänga i julgran som vänster betraktat.

Kerstin sa...

Tänk, min blogginspiration har också varit obefintlig i sommar och även jag umgås med planer på att göra något annat av resten av mitt liv. Eller att göra om bloggen till en med "sällan men lite längre och mer ingående-inlägg" exempelvis.

Samtidigt har man levt med den så länge att det har blivit en vana som är svår att göra sig av med. Så även jag avvaktar med att bestämma mig.

Jag skulle dock tycka det var mycket sorgligt om du slutar skriva.

Marlene sa...

Det skulle jag med! Jag vill inte att du slutar blogga Björnbrum! Du är som en kompis fast vi aldrig träffats! Med inspirationen är det som med allt annat, den kan komma och gå. Jag har ju försökt sluta, men jag saknade det för mycket.
Jag känner mig just nu fri i mitt bloggande och det känns väldigt bra. Du har en stark integritet och kan säga ifrån om saker du inte gillar, det gillar jag. Så länge man bara gör det man vill är det roligt att blogga tror jag.

Björn Nilsson sa...

Datorn tar för mycket tid, det är svårt att komma ifrån. Och jag skriver inte så rasande fort och vill ha någorlunda väl underbyggda inlägg. Då försvinner ännu mer tid. Tack till er som tycker att det är trevligt att läsa vad jag skriver i alla fall. Jag får fundera på vad jag egentligen vill med den här bloggen. Snart fyller jag en stor del av min tillvaro med fortsättningskursen i filosofi, så det kanske blir mer om sådana frågor. Samt att jag försöker sätta filosofiska abstraktioner i relation till dagsfrågorna.

Man verkar vara förtjust i Nietzsche på skolan, så bara jag lärt mig stava till Nietzsche kanske det blir något om honom. Föredrar dock Hegel och Marx - lättare att stava! Undrar om man skall skaffa en jättemustasch, buska till ögonbrynen och se så där lagom vansinnig ut för att passa in på kursens Nietzsche-avsnitt?

Bloggen försvinner nog inte, men uppdateringen blir nog glesare. Ni kan väl fylla ut enventuellt känsla av tomrum genom att läsa andra som skriver bättre? Genom att släppa Konfliktportalen slipper jag i alla fall bli förknippad med folk som definitivt inte är bra - i alla fall inte ur en socialistisk synvinkel. Av den interna debatten tycks det som man inte fattat att inläggen faktiskt kan läsas av folk utanför den närmsta kretsen av intresserade, och att det räcker med enstaka idiotinlägg för att svärta ner hela projektet.

Tack igen!

L. O. K. Ejnermark sa...

Björn:

Din liknelse mellan AK och Mohammed Omar fallerar. Liksom du har jag spenderat mycket med att kritisera och ta avstånd ifrån Omars förintelseförnekelse och kufiska radikalkonservatism. Detta bör man, och skall man, ta avstånd och argumentera emot.

Men, AK:s inlägg om seriemördaren Manson är inte något reellt ställningstagande, vad jag och alla andra på konfliktportalen tolkat det som, utan ett SKÄMT associerat till humorserien South Park.

Omar står för sina kufiska åsikter. AK skämtar... Manson-skämtet kan som högst betraktas som ett dåligt eller osmakligt skämt. Jag önskade att Omar skämtade i sin kufism.

Björn Nilsson sa...

Tror du att bourgeoisiens propagandacentral kommer att prestera en notis med texten "obetydlig anarkistblogg skämtar lite dåligt" - eller kommer man vid behov blåsa upp en jättekampanj under rubriken "vänsterbloggare stödjer nazistisk och rasistisk mördarsekt"? Ifall det senare inträffar så är jag i alla fall ute ur bilden.

Att hänvisa till någon USamerikansk barnserie på TV verkar långsökt, en stor del av Sveriges befolkning kommer inte att sitta och leta i google efter sådana referenser.

L. O. K. Ejnermark sa...

Bourgeoisiens propagandacentral kommer alltid att attackera vänstern, oavsett dåliga skämt eller vad vänstern kallar sig. Att positionera sig utifrån vad bourgeoisiens propagandacentral kan tänkas kasta ut ur sina tusentals megafoner hjälper inte direkt den mot-hegemoniska kampen.

PS: South Park är knappast en barnserie, och är tämligen spridd och populär över hela världen.

Björn Nilsson sa...

Det behövs inga småborgare (anarkister)som skall visa sig "duktiga" genom att "chocka borgarna". Det finns viktigare saker att syssla med. Sådant som det är svårt eller omöjligt för borgarna att angripa. Men det vill inte småborgarna. Det är nog för mentalt ansträngande.

Kerstin sa...

Bara tanken på Nietzshe (ja stavningen är hemsk, fick jag den rätt här tro?) ger mig gåshud av obehag.

Björn Nilsson sa...

Aj, du missade ett C. NIETZSCHE.

AK sa...

Då vi skrivit det omtalade inlägget vill vi förtydliga oss. Givetvis rör det sig om ett skämt med anspelning på South Park-avsnittet Merry Christmas Charlie Manson (som redan påpekats - adress till info om avsnittet http://en.wikipedia.org/wiki/Merry_Christmas,_Charlie_Manson!) och var en självironisk kommentar där vi sade oss vilja studera hans militär-politiska skrifter (efter att ha rabblat Marx och Lenin). Vi har en smaklös humor, deal with it.

Att sedan hänfalla åt er(r)orinvektiv såsom "småborgare" och "anarkist" visar bara att där argumentationsförmågan tar slut tar reptilhjärnan vid. Hade du läst vår blogg (mer än ytterst selektivt) hade du sett att vi är marxister och läser Lenin. Kanske inte dina typiska marxister då vi anser att både stat och kapital ska brinna i svavel men ändå...

Låter man sätta den borgerliga media (eller om man är konspiratoriskt lagd: borgerliga propagandacentralen) agendan är man ute på farligt tunn is där man gör sig själv tandlös för att stryka borgarna medhårs. Borgarklassen kommer att kalla oss både det ena och det andra, skicka sina snutar på oss (som i Danmark nyligen i fallet med de irakiska flyktingarna) och idka hetskampanjer mot allt vad kommunism heter. Det ligger i klasskampens natur - deras själva existens bygger ju på ordningens upprätthållande. Det gäller för oss att inte skygga undan inför skitstormen.

Björn Nilsson sa...

Ni har redan låtit borgarmedia sätta dagordningen genom att publicera den där smörjan. Det är precis vad borgarmedia vill ha.

Att jag haft synpunkter på era försök att leka marxister bör ni ha sett i kommentarerna. Och att jag inte har varit särskilt imponerad, dessutom.

Nu har ni fått er replik. Stick iväg och lek någon annan stans, yngel!

Autonoma Kärnan sa...

Visst om vi slutar yttra oss så låter vi inte borgarmedian sätta dagordningen.
Sanna marxister som du själv är väl dem som inte skriver något provocerande och förstår smörblommans innersta väsen.

Björn Nilsson sa...

Den röda vallmons fanborgar ...

Om man insisterar på yttranden som inte tjänar proletariatet kan man lika gärna hålla truten, åtminstone om man hävdar att man står på den proletära sidan. Dårarna med Jackie Arklöv-banderollen trodde väl att de tjänade fotbollen, de visade bara att det finns fotbollsidioter. Dårarna med Mansoninlägget ...