måndag 10 augusti 2009

Hemliga polisen tillsätter domare?

I normala stater bestämmer inte hemliga polisen vem som skall bli medlem av högsta domstolen. Israel är inte en normal stat. Via en artikellista i bloggen The Arabist kom jag till en artikel i brittiska The Independent. Där framgår det att hemliga polisen i Israel skall granska alla som kandiderar till högsta domstolen. Den gamla vanliga ursäkten: "Säkerhet". Det är väl meningen att så fort någon kväker "säkerhet" skall all kritisk diskussion tystas.

Det har varit mycket svårt för palestinier att få rätt inför israeliska domstolar, man har en sörja av ottomanska, brittiska och israeliska lagar att kämpa mot. Men någon gång ibland tror jag faktiskt att Israels HD har fattat beslut som gett palestinier rätt. Man kan ana en utveckling där det lilla lufthålet slutgiltigt täpps till. Kommer en domare att bli tillsatt mot hemliga polisens vilja? En hemlig polis vars verksamhet sannerligen inte är smakligare än motsvarande instansers i Sydafrika under apartheidtiden?


Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Korrupta kommunpolitiker, Kristoffer Ejnermark skriver Venezuela och de privata medierna, Björn Nilsson skriver Är företag och företagare samma sak?, Jinge skriver Murphys Lag och Storvinsten, johan skriver Radikal skolkamp i Sverige

Inga kommentarer: