onsdag 5 augusti 2009

Likhet inför lagen? Tveksamt!

Landshövdingen på Gotland har fått silkessnöret, delvis för att hon pratat om vad andra tillämpar i praktiken men inte talar om, nämligen olikhet inför lagen. Den som tror att den stenrike direktören är i samma situation inför en domstol eller inför offentliga tjänstemän som den fattiga städerskan är allt en riktig kålrot. Vem är det som har råd att hyra in Henning Penning eller någon annan advokat med välsmord käft för att föra ens talan? Vem är det som är med i fina gänget där tjänster byts mot tjänster, alla kliar varandra på ryggen, och det måste till verkligt rejäla skurkstreck för att bli utesluten?

Landshövdingens gamle språkrörskollega Birger Schlaug skriver om det. Dessutom påpekar han det märkliga i att just den här regeringen har använt strandskydd som orsak till att bli av med en landshövding. Vi kan väl anta att naturskydd inte är Alliansens starkaste sida. Schlaug länkar dessutom vidare till ett brev från den företagare på Gotland som i mitt tycke hittills har sluppit för billigt undan i den här historien. Jag läste det och undrade om det inte fanns ett stänk av storhetsvansinne hos killen. Det är inget som har tvingat honom att springa hos länsstyrelsen och kräva än det ena än det andra.

Centerpartiet sitter i ledningen för Enköpings kommun som har 17 mil stränder, och där är man ute efter att släppa efter på strandskyddet. Jag undrar hur väl genomtänkt det är med tanke på de översvämningar som Klimat- och Sårbarhetsutredningen varnat för i Mälarområdet? Det är klart att man kan säga att det spelar ingen roll om rika knösar får bygga hus nere vid stranden ena året, och så spolas allt bort året därpå. Men jag tycker det känns onödigt i alla fall, och som daltande med folk som inte skulle behöva något daltande. Dessutom, som jag skrivit tidigare någonstans, borde försäkringsbolagen ha synpunkter på byggnader på utsatta platser.

Kerstin på Motvallsbloggen funderar på om Marianne Samuelsson fick gå därför att hon var kvinna, och exemplifierar med en del andra kvinnor som åkt ut med en väldig fart när det börjar blåsa. Det kan stämma: de stora flickorna har inte samma fasta skyddsnät som de stora pojkarna, kan man gissa. Man kan anta att samma skäl som fällde landshövdingen på Gotland skulle kunna få bort en hel del andra politiker runtom i landet, om de inte hade ett nät omkring sig med politiker, företagare och mediafolk som "lägger locket på". I det fallet skulle "medborgarjournalister" med tillgång till nätet kunna göra en del för att avslöja skumrask. Just byggen nere vid fina stränder är ju något som är svårt att dölja, så det är väl bara att rycka ut med kamera och dator och dokumentera!


Från Konfliktportalen.se: Jinge skriver Utsikt från en bro – Dagens Bild, Björn Nilsson skriver Kär blomma …, Anders_S skriver Borgarnas dubbelmoral om gräddfiler, Kaj Raving skriver Ökad insyn ska vara regel – bland, kimmuller skriver Plankmannen – myt eller verklighet?

3 kommentarer:

Kertstin sa...

Och på Birger Schlaugs blogg får jag tips om det här brevet, som förvisso gör att man börjar undra vilket det verkliga skälet är till avskedandet av Samuelsson, kanske det rakt motsatta mot det media ger oss intryck av.

k sa...

Vad bra skrivet!!

Björn Nilsson sa...

Tackar (eller om det var Schlaug eller gotlandsföretagaren som skrev bra:-))

Kanske den där företagarnissen känner ett visst behov av att försöka distansera sig från länsstyrelsen för att själv undgå kritik. En figur som springer och tjatar om undantag från skyddsregler stup i kvarten, och får det beviljat, kan ju komma i en ganska konstig dager. Jag tycker att killen kommit för billigt undan.