torsdag 7 januari 2010

Indiska sagor och verkligheterIndiens president Singh läser en saga för en utsvulten, nära nog död människa. Det måste vara någon som tillhör stamfolken i det utfattiga inre. " ... och de onda naxaliterna åt upp all er mat som vi höll i vårt säkra förvar de senaste 62 åren." Åren sedan Indien blev självständigt nämligen, och en tid när inte mycket har gjorts i och för de efterblivna områdena. Men den inkompetenta regimen skyller ifrån sig. Varför?

Jo, nu rycker hel- och halvmilitära styrkor in i fattigområdena, officiellt för att slå ner de revolutionära naxaliterna - men i praktiken antagligen för att köra bort lokalbefolkningen och överlämna naturtillgångarna till stora inhemska och utländska bolag. Då gäller det att dra en saga för att försöka blanda bort korten.

De indiska polisstyrkorna är ökända för brutalitet, inklusive tortyr och våldtäkter, men någon gång händer saker i offentligheten och en buse åker på pumpen. Filmen nedan kommer från Assam, där en soldat anklagades för att antasta en kvinnlig försäljare. Men hon ger tillbaka, och på slutet får den dumme soldaten ett par örfilar av sitt befäl också.2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Det var ungefär vad jag varnade för skulle hända som kommentar till en av dina tidigare artiklar, om du minns. De professionella revolutionärerna drar sig undan medan soldaterna mördar bönderna, som inte kan dra sig undan.

Hoppas att det inte går så, men jag fruktar det värsta.

Björn Nilsson sa...

Jo, jag vet. Men problemet är ju extremt våld från överheten även när undersåtarna själva inte är våldsamma. Enligt rapporter så ger sig poliserna på även gandhianer. Och gerillaarmén flyttar förvisso på sig, men den kommer tillbaka när läget verkar förmånligt, och samtidigt öppnas en del andra kampavsnitt av icke-militär karaktär. Funderar på att skriva en översikt om det. "Det händer mycket nu."