onsdag 20 januari 2010

Afghanistansolidaritet - något för dig?

Det finns en rörelse för Afghanistan i Sverige. En rörelse som vill hjälpa afghanerna, men inte genom att skicka dit soldater och delta i ett orättfärdigt angreppskrig som hjälptrupper till USA. Det är Afghanistansolidaritet.

Afghanistansolidaritet på nätet hittar du här. En liten men naggande god solidaritetsrörelse som fortsätter med de goda traditionerna från tidigare solidaritetsrörelser i Sverige.
Internflyktingar i Afghanistan, februari 2009. Fotot kommer från FN:s nyhetsbyrå IRIN som finansieras bland annat av svenska SIDA.

Man får hoppas att USA inte inbillar sig att det finns några talibaner eller al-Qaidapersonligheter i närheten, för då kan de här barnen få en raket i skallen. Det är krigets verklighet. De flesta offer är civila, många är barn. Det finns inga "intelligenta" bomber, bara dumskallar som skjuter iväg dem.

IRIN har också rapporterat att civila hjälporganisationer är mycket bekymrade över att det ökande inflödet av ockupationsstyrkor (Obamas "surge") kommer att försämra och inte förbättra säkerheten i landet. Eller för att uttrycka saken annorlunda: den militära insats som somliga personer tror kommer att hjälpa lidande afghaner kan i stället komma att leda till ännu mer lidande.


Afghanistansolidaritet har en tidning som inte kommer ut så ofta. Den får man hem i brevlådan som medlem. På hemsidan hittar du också uppgifter om ett nyhetsbrev som alla kan få gratis via epost, och det kommer med ett par veckors mellanrum. Det är bara att anmäla sig så får man det i epostbrevlådan. Jag känner lite extra för det, för jag har bidragit med några tips om artiklar att ta upp. Man må säga att solidaritetsarbetet har utvecklats en del sedan folk stod i källare och dunkade fram flygblad och bulletiner med kletiga gamla stencilapparater!

Inga kommentarer: