onsdag 13 januari 2010

Jordbävningar och rättvisaDet sistnämnda alternativet kanske är det riktiga, i alla fall om vi tänker på hur naturens krafter slår. På sätt och vis är de i grunden demokratiska: de frågar inte vem du är, de bara slår dig i skallen om du råkar vara på fel ställe vid fel tidpunkt. Naturkrafterna struntar i dig. På så vis är de till och med bortom demokratin. Kanske de finns i neoliberalernas värld av perfekt konkurrens där man egentligen inte kan göra någonting eftersom ingen kontrollerar någonting?

Annars kan man ju undra varför det fattigaste landet på Västra Halvklotet skall drabbas av en fruktansvärd jordbävning. Varför just de fattigaste människorna, de som inte har så mycket mer än sin liv att försöka hålla fast vid? Haiti var nummer två bland de självständiga staterna i Amerika, men det var en "negerstat" och räknades därför inte. Sedan har landet varit utsatt för en rad invasioner samt inhemska härskare av inte så hög kvalitet, och det blir det ingen utveckling av. Och man ligger i vägen för de tropiska orkanerna som kommer från Karibiska sjön, och nu en jordbävning ... Kan det aldrig bli någon ände på eländet?

En kristen bloggare tar sin tillflykt till några "tröstande" ord i Bibeln om att Jesu återkomst skall föregås av krig, naturkatastrofer och liknande otrevligheter. Varför kan inte Den Högre Makt som är ansvarig för detta meddela sig på andra och mer logiska sätt: håll en presskonferens för h-e, döda inte utfattiga människor! Eller om det nu skall ske en stor omvandling, så att de som tidigare har varit sist skall bli först, varför inte göra riktade attacker mot exempelvis den promillegrupp som leder rikemansligan? Om ett väsen som antas veta allt och kunna allt inte klarar av sådana operationer så lever det inte upp till arbetsbeskrivningen för Allsmäktig Gud!

6 kommentarer:

Kerstin sa...

Det är bara att läsa G:a testamentet så inser man att Gud behöver massor av hjälp av människorna för att åstadkomma det han påstås vilja åstadkomma.

Kerstin sa...

Du snuddar vid de verkligt otäcka faktorn i liberal ideologi, den som gjorde att liberaler som Herbert Spencer blev så förtjusta i Darwins evolutionsteori. Den där osynliga handen skulle ju just slå ut alla dem som inte var så välanpassade, och det resulterade i att somliga förespråkade att man absolut inte skulle hjälpa fattiga människor, för de var ju just sämre anpassade, klarade sig inte i samhället. Andra menade att samhället aktivt skulle förhindra dessa de sämre ställda att föröka sig (vilket så småningom ledde fram till steriliseringsprogrammen) - men där råkade de hamna i motsättning till kyrkan och de religiösa, som menade att Gud hade påbjudit att människorna skulle föröka sig och uppfylla jorden, alltså skulle ingen barnbegränsning accepteras.

Hur som helst blir- och är liberalismen, dragen till sin yttersta konsekvens, en omänsklig ideologi - djungelns lag - äta eller ätas. Egentligen ser vi den delen demonstrerad av regeringen idag. Kan du inte arbeta och försörja dig själv så har du inget existensberättigande, då ska du rensas ut ur samhällskroppen.

Björn Nilsson sa...

Men Nya Testamentet har väl gjort det gamla tämligen irrelevant, åtminstone för de som kan skilja mellan kristen- och judendom?

Angående katastrofer så tror jag liberalernas "klara dig själv"-mentalitet upphör ganska snart om de själva skulle drabbas av någon otäck händelse. Om man tänker sig en kraftig jordbävning just under Vellinge eller Djursholm ... Då får nog den otäcka staten gärna rycka in med alla resurser!

Björn Nilsson sa...

... och tänker man efter är nog haitier i gemen mer härdiga och katastrofvana än småfeta vellingebor!

Kerstin sa...

Björn:
Nu råder det väl delade meningar om huruvida G:a testamentet tillhör kristendomen också, eller inte. De som anser att det gör det stödjer sig natagligen på att Jesus sade att "han inte kommit för att förändra ett enda ord i skrifterna, utan för att fullborda dem".

Så de flesta kristna försöker hävda att i alla fall somliga delar av g:a testamentet är giltigt fortfarande och även för de kristna. Ta ex. de tio buden. Ett annat exempel är det om att människan ska föröka sig och uppfylla jorden, vilket är vad katolska kyrkan grundar sitt förbud mot preventivmedel på. Det finns många fler exempel. Så så helt klart anser många kristna att G:a testamentet tillhör också kristendomen.

Björn Nilsson sa...

Bibeln säger inget om vad människan skall göra när Jorden är uppfylld.

Det vore enklare om Bibeln utsattes för rejäl redigering, så att allt utom texten "allt vad i viljen att människorna .." skärs bort. Bara de raderna är tillräckligt knepiga. Resten kan man gott vara utan.