tisdag 5 januari 2010

"Det knarrar under klackarna ...


... det är en vinterdag" som Evert Taube skaldade i "Fritjof Anderssons paradmarsch". I morse låg temperaturen på nära minus tretton i mitt termometerhörn, och jag antar att det var rejält mycket kallare på annat håll. Då är det bra att ha rejäla skodon när man ger sig ut. Själv har jag ett par med bra halkskydd. Och nog knarrade det under sulorna!

Men, som sagt, på andra håll är det kallare. Jag minns en intervju jag hörde med en människa från något riktigt köldhål i norra Finland för en del år sedan (tror det var i trakten av Salla). På frågan hur det kändes när temperaturen föll långt under fyrtio tänkte personen en god stund, och gav sedan denna reflexion: "Man går väl inte ut så gärna." - Klokt sagt, tycker jag.

Man måste ju tänka på huvudet också. På bilden ovan finns en pälsmössa från landet där man är van vid kyla - Ryssland. Nu är märkningen bortnött, men när det begav sig kunde man läsa att denna mössa som köptes på NK i mitten av sextiotalet var "made in USSR"- tillverkad i Sovjetunionen alltså. God kvalitet också, värmer bra efter mer än fyrtio år.Färgupplevelser under vintern. Gråviolett, blåtoner, rosa. Råstasjön i Solna för några dagar sedan. Solen är på väg att gå upp över Solna.

2 kommentarer:

Karl Malghult sa...

Pälsmössor oavsett härkomst skall fungera som avsett i mer än ett sekel. Åtminstone mina två stycken gör det. Inte har de ruttnat, inte vilket är bra eftersom jag snart skall ut i kylan.

Björn Nilsson sa...

Det låter bra. Den verkar inte vara tillverkad av en bisamråtta med fallenhet för tidig håravsöndring vad jag kan förstå. Då behöver jag aldrig köpa någon ny pälsmössa.