fredag 8 januari 2010

Skuggregeringar i Afghanistan

Kolla in kartan här bredvid. Den kommer härifrån och antas visa hur "talibanernas skuggregering" breder ut sig i Afghanistan. I 33 av 34 provinser har man installerat egna parallellguvernörer. Det borde innebära att bredare grupper än pashtunerna i sydöst är synnerligen inblandade i kampen numera.

Vad är det för fel med 34:e provinsen förresten? Av kartan att döma är det väl Kabul.

Den som tittar på nedanstående karta bör få en klar känsla av hur Kabul alltmer omringas av zoner av våldsamma händelser. "Kinetic events" är ett uttryck jag aldrig hört, men det verkar vara en jäkla massa rörelseenergi inblandad.

Det här kriget kan fortsätta länge än, men som framgår av artikeln finns det folk som tror att upproret faktiskt kan drivas hur länge som helst av sin egen rörelseenergi. Ja, i den mån folk skulle vilja slappna av lär väl en kombination av kabulregimens korruption och ineffektivitet och ockupationstruppernas brutalitet och okänslighet få dem att härskna till igen.


På sin blogg skriver excellensen Bildt:

Det finns ibland en tendens i dagens amerikanska debatt att nedvärdera de europeiska insatserna i Afghanistan.

Men det är knappast rättvist.


Vad afghanerna eller folken i de stater som antas leverera hjälptrupper tycker är rättvist verkar inte så viktigt, bara bossarna i Washington är nöjda.


SVERIGE UT UR AFGHANISTAN!

Inga kommentarer: