torsdag 7 januari 2010

Kallt i "Lyckliga Arabien"


En bronsman från en tid som kanske var lyckligare på den arabiska halvön, innan engudadyrkarna tagit över.

Inte bara i Sverige - det är kallt i norra Jemen också, meddelas det.

Jemen kallades Arabia Felix av romarna, "Lyckliga (eller "fruktbara") Arabien". De gjorde ett försök att erövra landet 26 f.Kr. men misslyckades. Där nere i sydvästra delen av den arabiska halvön fanns det spännande högt utvecklade samhällen långt innan romarnas expedition. Bronsmannen ovan härstammar från den tiden, när konstbevattning och långdistanshandel gjorde landet rikt. Sedan dess har det gått utför, med internt förfall och angrepp utifrån.

Staten Jemen består av flera delar som inte hänger ihop så bra. Under en tid fanns det två självständiga Jemen-stater, Nord- och Syd, och det har varit inbördeskrig och uppror i många omgångar i olika delar av landet. Stammar, klaner och religiösa grupper vill råda sig själv utan inblanding från en centralregering.

Nu påstås al Qaida ha slagit ner sina tältpinnar där. Å ena sidan kanske det inte är så konstigt: bin Laden-familjen kommer ursprungligen från Jemen. Annars kan man ju vara lite källkritisk (som jag ibland försöker vara här i bloggen) och fråga hur pålitliga uppgifterna är. Vem säger vad? Hur pålitlig och äkta är sagesmännen? Är det tekniskt omöjligt för individer som i praktiken jobbar för helt andra krafter att utfärda kommunikeer som påstås härröra från "al Qaida på Arabiska halvön"?

Här är för övrigt en sidohistoria till detta, en artikel om den konstige kalsongbombaren, och jag vet inte vad man skall tro vare sig om artikeln eller bombaren. Där påstås också att islamiska militanter i Jemen skulle ha kontakter med Israel. Tja, det är väl bara att singla slant om vad som är riktigt, eller ...? Med tanke på att Israel har en historia av tjuvknep, inklusive spionage, förfalskningar och bombningar som riktats mot USA så kan misstankar av den här typen inte bara avskrivas som fantasier.
Internflyktingar i Jemen. Tre fjärdedelar av dem uppges vara barn.


Nåväl, det pågår ett uppror av shiiter i norra Jemen (skulle al Qaida som avskyr shiiter stödja detta?) och en massa människor har flytt striderna. De bor i tältläger, och nu är det vinter. Temperaturen faller mot noll på nätterna och många blir sjuka. Särskilt drabbas barnen. Vilka andra är det som brukar drabbas när det är krig? Röda Korset och Röda Halvmånen försöker hjälpa dem.

Undrar hur USA tänker hjälpa de där människorna? Kanske genom att skicka iväg några raketer, eller komma och bespruta området med kanoneld från flygplan? Gjorde man inte det mot människor som flydde från striderna i Somalia? Barn kan inte springa så fort så de måste ju vara extra bra mål för antiterror-krigets hjältar? Och när det hela väl är över kan man rapportera att några "islamiska militanter" har eliminerats.Jemen. Området där det shiitiska upproret pågår är markerat med rött.

4 kommentarer:

Sixten Andréasson sa...

Tidningen junge Welt hade den 4 jan ungefär samma historia om der Unterhosenbomber. Paret Lori och Kurt Haskel var med barn och grandmother med på flygningen och berättade sen för TV och tidningar om sina iakttagelse. Först efter fem dar blev de kallade till FBI. De förhördes var bara 15 min, barnen bara fem. FBI hörde inte av sig mer.
Enligt junge Welt har Obama haft krismöte med underrättelseorganen (antagligen inte bara för kalsongbombaren utan också för den dödliga CIA-tabben i NÖ Afghanistan.
Det påstods också att USA har 16 underrättelseorgan! Jag kände bara till FBI och CIA.

Björn Nilsson sa...

NSA heter en organisation har jag för mig. Vet inte om den monstruöst stora och lika ineffektiva Homeland Security räknas in i den gruppen också. Men så finns det väl sådana som sitter och lyssnar på vad som händer på nätet och i telefonerna. Och så misstänker jag att det finns ytterligare grupper som är så skumma så att de inte är offentligt kända och inte räknas in bland de sexton.

Om folk säger fel saker vid vittnesmål är de väl inte så intressanta. Men om vi tar som en hypotes att det är något extra skumt med den här kalsonghistorien så är det ju bra om det kommer ut på nätet. Varför satte sig inte killen i lugn och ro på muggen och sprängde allt i luften, det är väl en bra fråga att ställa?

Jan Wiklund sa...

Beträffande vem som kallar sig al-Qaida så finns såvitt jag vet ingen copyright på det namnet, och heller ingen ledning som bestämmer vem som får säga vad. Det är ungefär som att kalla sig Stockholms Anarkister. Alltså ett löst nätverk som hålls ihop av ett i någon mån gemensamt synsätt.

Har det åtminstone förklarats för mig.

Björn Nilsson sa...

Nej, det stämmer nog. Undrar om man har copyright inom islam? Kan tillhöra samma kategori som ränteförbudet. Själva grundtanken med alQ har väl varit att sprida just en grundtanke som alla hågade kan hoppa på. Men bristen på medlemsregister torde göra att det är lätt att sno etiketten för andra syften (som eventuella israeliska skumraskoperationer). Gissningsvis finns gamla kontakter kvar mellan Israel och Jemen sedan den tid israelerna flög ut en massa jemenitiska judar.