onsdag 6 januari 2010

Kallare? - Uppvärmningen torde fortsätta!


Halv åtta onsdag morgon. Tjocka rökar, de är väl från värmeverket i Värtan.

Knappt hinner en köldknäpp bryta ut över norra halvklotet förrän vissa personer går i spinn: detta skall på något mystiskt sätt bevisa att det är något fel med teorin om den globala uppvärmningen. Skillnaden mellan klimat och väder har visserligen meddelats under rätt lång tid nu, men dessa "vissa personer" har tydligen inte uppfattat den ännu - eller vill inte uppfatta den. De tror bara vad de ser ... om det stämmer med deras fördomar.

Men ta det där med "vad vi kan se". Det här är ju inte den första köldknäppen under perioden med global uppvärmning. För ungefär tio år sedan var det några dagar när det var ännu kallare i Stockholm. I morse var det minus femton eller sexton där jag rörde mig, men den gången var det minus tjugo. Varför var inte den kraftiga kylan ett bevis för att den globala uppvärmningen inte pågår? Varför försvann inte uppvärmningen efter denna kyla som vi kunde uppleva på plats?

Det kan vara så att snabba inslag av kyla då och då kan ge oss lite respit innan de verkliga problemen bryter ut. Kanske uppvärmningen går i långsammare takt ett tag. En chans att ta tag i, i så fall. Men dessa "klimatförnekare" påminner om vad ett par personer som arbetade med missbrukare och uteliggare i Stockholm sade för en del år sedan: Det här är människor som fått en miljon chanser och bränt dem. De kommer att bränna nästa chans de får också.Mums och dessutom livsviktigt för hungriga fåglar när temperaturen kryper ner under femton grader minus.


Kan man inte helt enkelt jämföra en del "klimatförnekare" med missbrukare som aldrig kan bättra sig (om man inte låser in dem på ett säkert ställe)? Och kan man inte säga att mänskligheten som kollektiv lyckats göra bort sig rätt radikalt genom att inte ta ordentligt hand om vår planet? Det finns anledning att vara bekymrad om framtiden.

1 kommentar:

Anders sa...

Fin liknelse där.. jo, så kan man nog säga!