tisdag 5 januari 2010

Att lita på opålitliga tjallare - farligt!

Förra onsdagen skickades minst sju CIA-gubbar samt en jordansk underhuggare vidare till ett ställe där de inte mer kan ställa till med något elände. En person klev in på en "hemlig" USA-bas i östra Afghanistan och sprängde sig själv plus ett antal andra personer i luften. Åtta dödsoffer har anmälts, men det finns en del skadade också.

Och vad som skadades ytterligare tycks ha varit USA:s operationer i hela gränsområdet mellan Afghanistan och Pakistan, samt tilltron såväl till CIA:s sätt att arbeta som till personer som uppträder som informatörer.

Bombaren uppges (det kan finnas felaktigheter här) vara en jordanier som tidigare gripits i hemlandet. Antagligen var han islamist, men nu påstod han sig vara redo att byta sida. Så fick han åka till Afghanistan och skulle väl infiltrera och rapportera om motståndsgrupper där och i Pakistan. Men i själva verket var han dubbelagent och när han kom till CIA-basen för att rapportera var han verkligen laddad för uppgiften. Antagligen var CIA-folket oförsiktigt och slarvade med den interna säkerheten eftersom så många fanns runt mannen i fråga, men för honom och motståndet blev det bingo.

Man får förutsätta att CIA i framtiden kommer att vara mycket försiktigare med att värva över motståndare. De kan ju upprepa den här bravaden. Misstänksamheten kommer helt enkelt att försvåra underrättelsearbetet.

Misstänksamheten måste ju också gälla USA:s lydtrupper i Afghanistan: i vilken utsträckning kan svenskarna lita på de afghaner som man antas samarbeta med? Det givna svaret är ju; inte alls. Det finns inga garantier för att de afghanska quislingarna verkligen är quislingar, en och annan bland dem kan ju faktiskt vara patriot också, om du förstår vad jag menar. Och då har man ingen hjälp av att utropa att man bara är en snäll liten svensk!

Artikel i Wall Street Journal. I HuffPo och HuffPo en gång till

Inga kommentarer: