torsdag 28 januari 2010

Jordbävningar största dödaren under senaste årtiondet

Lives lost in decade's deadliest disasters
Indian Ocean Tsunami 226,408
Cyclone Nargis 138,366
Sichuan earthquake 87,476
Pakistan earthquake 73,338
Heat waves in Europe 72,210Några katastrofsiffor via IRIN. Tsunamin i Indiska Oceanen orsakades av en jordbävning ute till havs, och sedan finns ytterligare två stora jordbävningar på listan. Det innebär att just den typen av katastrof är den värsta människodödaren under 00-talet. Sedan har ju enorma naturkatastrofer, som orkaner och översvämningar, drabbat stora mängder människor men inte medfört så stora dödstal. Jordbävningar slår snabbt och hårt, dessutom i en mer och mer befolkad värld.

Att värmen i Europa dödar så många var en överraskning trots vad man hört om värmeböljor i södra Europa under senare år. Men det kan ju hänga ihop med den långsamt ökande medeltemperaturen som ibland gör ett våldsamt skutt uppåt i tillfälliga klimatryck, för att sedan falla tillbaka igen. (Notera hur den inbitne klimatförnekaren reagerar på en värmebölja respektive en köldknäpp!)

Åtta av tio av världens största städer ligger på förkastningssprickor uppges det. Däribland New York, det var en nyhet för mig. Tokyo, Mexico city, Djakarta och Delhi finns också på listan.

Inga kommentarer: