söndag 24 januari 2010

Jag är skitförbannad-partiet

Jag vet inte om "Jag är skitförbannad-partiet" är bästa översättningen på "the I’m-Mad-As-Hell party". Kom med bättre förslag om du har. Partiet finns inte som parti, däremot som en mycket ilsken strömning i det USAmerikanska samhället som Robert Reich skriver om på sin blogg.

It’s a mistake to see the Mad-As-Hell party as just a right-wing phenomenon – the so-called Tea Partiers now storming the gates of the Republican Party. There are plenty of mad-as-hellers on the left as well – furious at Wall Street, health insurers, pharmaceutical manufacturers, and establishment Democrats.

Mad-as-hellers don’t trust big government. But they don’t trust big business and Wall Street, either. They especially hate it when big government gets together with big business and Wall Street – while at the same time Main Street is in shambles and millions of people are losing their jobs and homes.

Det här skulle kunna vara beskrivningen av en gräsrotsfascistisk rörelse i vardande - ett virrvarr av ideer som än verkar höger, än verkar vänster. Människor som kämpar desperat och slår vilt omkring sig. I en kolumn i Asia Times ritas ett scenario upp för hur desillusionerade krigsveteraner bildar stormtrupper och på legal väg tar makten i USA år 2016. Ekonomi, administration och media har fallit sönder och blir ett lätt offer för en beslutsam och hänsynslös motståndare. Artikeln innehåller också förslag på hur ett sådan scenario kan förhindras.

Bland det som inte bör göras, men vad som hände i föregående vecka, var att Högsta domstolen i USA med fem röster mot fyra släppte loss möjligheterna för företag att ge obegränsade bidrag till politiker. Det finns ingen anledning att ha några större illusioner om politiken därborta, politikerna har varit köpta hela tiden, men det har åtminstone funnits några gränser. Det är borta nu. Lennart Frantzell har några inlägg om det här och här.

En del människor har velat sätta likhetstecken mellan kapitalism och demokrati. De borde fundera en gång till och titta på Jeff Danziger teckning ovan där kapitalets stormtrupper marscherar fram över en utslagen Onkel Sam.

6 kommentarer:

Kerstin sa...

Men om man anser att demokrati är när de rikaste och de stora bolagen styr världen så har de ju alldeles rätt, och jag har en känsla av att det är så nyliberaler och libertarianer har definierat demokrati hela tiden. Fast om de senare får råda blir det nog snarare maffior som styr.

Björn Nilsson sa...

Måste erkänna att jag inte vet ett skvatt om libertianer. Men folk som uppger sig älska frihet alldeles oerhört för egen del kan nog bli väldigt förtryckande i förhållande till andra människor.

Jan Wiklund sa...

Björn: Redan den romerska senatsaristokratin påstod sig älska "Libertas". Samtidigt ägde de tusentals slavar.

Björn Nilsson sa...

Låtom oss minnas "Biskop Tomas' frihetssång": "Frihet är det bästa ting/ som sökas kan all Jorden kring". Gällde detta höga ideal även frälse- och kyrkbönderna hos bispen och hans vänner månntro?

Jan Wiklund sa...

Åtminstone slogs svenska bönder för sin frihet hela 1400-talet igenom, och hade hygglig framgång med det, till glädje för oss alla. Se Dick Harrysons bok Uppror och allianser.

Ett PS om USAs nedgång: http://ljungbergsblogg.blogspot.com/2010/01/kor-dej-dod.html

Björn Nilsson sa...

Man kan läsa "Per Stigmans äventyr" också.

Jag tror inte biskop Tomas gillade frihetsälskande bönder så mycket. De skrek och viftade med yxor och bar sig åt, och så brände de ner fogdeborgar. Usch!