torsdag 28 oktober 2010

Jubilarer i tysthet?

Detaljer om den här affischen finns här


Jag såg i tidningen Proletären nyss att det är 40 år sedan föregångaren till dagen KP bildades. Det var KFML(r) - där (r) stor för revolutionärerna - som med buller och bång bildades i Göteborg vid denna tid år 1970. Ovanstående affisch är från valet 1973 och föranledde väl en del höjda ögonbryn, men kanske inte så många hysteriska utbrott. r-arna var ju som de var, och deras dåvarande ordförande Frank Baude skrev roligt om affischen i sina minnen.

I övrigt kan man säga att r-arna under några år var nästan hysteriskt aktiva, och att det sedan skedde en avmattning. Men till skillnad mot många andra grupper har man överlevt. Och inte bara det: idag heter man Kommunistiska Partiet och ägnar sig åt fridsam parlamentarisk kamp för det mesta (samt en del socialt arbete i Uppsala tror jag). Parollen "leve de vilda strejkerna - fram mot den socialistiska revolutionen" har man inte hört på länge. Jag såg vid något tillfälle att maoisterna i Malmö var skitförb-e på KP för att dess folk där inte är tillräckligt militanta.

Det var faktiskt en insändare i Proletären som påminde om jubileet, och undrade varför det inte firas nu. Redaktionen förklarade att man kommer att fira det i samband med nästa kongress, som kommer i januari, men det låter lite ansträngt.

Möjligen kan förklaring vara att r-arna har en historia som i sina äldre skikt har en del konstiga inslag. Sådant som att man försökte bilda sin egen vietnamrörelse på tvärs mot De Förenade FNL-grupperna, och att man fullständigt tog avstånd från fackligt arbete. Idag har man goda kontakter med Vietnams Arbetarparti som det verkar, och en hel del partimedlemmar är också fackligt aktiva. Men det finns en period mellan dessa motpoler som kanske måste förklaras på något sätt. Jag tror det finns andra underligheter också - försökte man inte närma sig Bresjnevs gamla sovjetparti också under en period? I ett par av Guillous böcker om agenten Hamilton påstås att SÄPO var inblandade i bildandet av KFML(r). Det skulle ha varit ett sätt att samla de värsta hetsporrarna inom vänstern på ett ställe. Jag vet inte hur mycket som ligger i det. Men en del folk inom det tidiga (r) kanske inte var riktigt klara i knoppen. De rensades ut några år senare. Var det inte någon som spöade upp en trotskist också?

Jag tycker det var knasigt och skadligt att bilda r-gruppen som man gjorde 1970, men gjort är gjort och det är väl bara att önska god fortsättning. Möjligen kan de allt bistrare tiderna göra att dagens KP:are får fundera på om man inte skall damma av en del gamla stridsparoller igen?


Första maj i Stockholm. r-arna marscherar ännu under den gamla fina Röd Front-banderollen. Man samlas här på Mynttorget nedanför kungliga slottet varje år. Kungen torde inte behöva känna sig särskilt oroad.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vi talar ju om ett parti med i början en partiorkester (Knutna nävar) som sjöng hyllningssånger till Stalin, Mao och Enver Hodja. Eller som de sjunger i låten Alla länder: "Våra huvudstäder, det är Peking och Tirana, ty där vajar den röda fanan". Näst viktigast var revolutionen, viktigast var att förklara vilka sopprötter KFML var (som de sjunger om i "Lär av historien") : http://www.youtube.com/watch?v=VNsGZrl2OOM
Eller som när de i Proletären uppmanade till misshandel av Rune Moberg, redaktör för tidningen SE : http://www.art-bin.com/bilder/moberg.gif

Så njo, de har ju en väldigt knepig förhistoria som kan vara belastande att kännas vid.

Björn Nilsson sa...

Och en mansålder senare är det inte samma parti. Det är något man måste hantera på något sätt - om man nu inte helt enkelt struntar i det förgångna och ser framåt.