fredag 15 oktober 2010

Saint Pierre et MiquelonOvan är en bild som jag fick syn på hos NASA:s Earth Observatory med "dagens bild", där man kan hitta intressanta bilder av vår jord sedd från ovan. Just denna beskrivs närmare här, och det handlar om sista resten av Frankrikes en gång jättelika kolonialvälde i norra Amerika. Engelsmännen tog Kanada, men de små vindpinade öarna Saint Pierre och Miquelon ute i Atlanten fick fransmännen behålla. Miquelon är den större biten som egentligen är två öar, och Saint Pierre den mindre nere i hörnet. Av beskrivningar att döma verkar det vara ett riktigt blåshål där ute i havet söder om Newfoundland.

Platsens existens var dock inte ny för mig. Som frimärkssamlande liten gosse för väldigt många år sedan fick jag tag på frimärken som såg ut så här, och måste givetvis titta efter på en karta var platsen låg:


Frimärkssamlande var ett bra sätt att ta in data om olika platser på vår jord, och av det här märket kunde man nästan direkt räkna ut att kategorin "skäggig fiskargubbe" var viktig på Saint Pierre och Miquelon. Just det, det är fiske man lever på.

Inga kommentarer: