lördag 9 oktober 2010

Afghanistandemonstration i Stockholm


Det var Afghanistandemonstration idag. Klicka på bilderna för större format. Samling vid Norra Bantorget och sedan en kort promenad till Sergels torg och slutmöte. Jag tyckte det kändes rätt avslaget. Antagligen krävs det betydligt starkare effekter än en demonstration i Stockholm för att verkligen få fart på opinionen, som att den svenska truppen drabbas av rejäla förluster.

Ett par som ville flyga drake i närheten av bombövande USAmerikanska krigsplan i Norrbotten visar upp draken i fråga. Varken talibaner eller svenska quislingpolitiker och -poliser eller militärer gillar drakflygning, som det tycks. Och den svenska politiska eliten gillar inte neutralitetspolitiken. Sverige är en lydstat till NATO.Jan Myrdal ursäktade sig för heshet utanför Norra Latin, och sedan dånade han som vanligt loss med en stor översikt över spelet i Afghanistan. Eftersom det här var en enhetsdemonstration sade han vad jag minns inget om hur man borde behandla de svenska knektar som åker till Afghanistan och kämpar i Imperiets tjänst. Men på annat håll har han skrivit att man borde se på dem som på de svenskar som slogs på östfronten under Andra världskriget.Den gamla hederliga fredssymbolen - länge sedan man såg den. Här är den blågul också.Demonstrationen marscherar iväg från Norra Latins gård. I bakgrunden syns tornen på LO-borgen. Undrar var byråkraterna därinne höll hus? De hade nog inte tid för demonstrationer. Det finns viktigare saker, som arvoden och liknande.Och så var det Sergels torg, med fler talare, som Maria-Pia Boëthius.

Det var ungefär så här stor som demonstrationen var. Dessutom fick den en något egendomlig fond eftersom några tiotal procubanska demonstranter anslöt sig vid Sergels torg för att föra ut sina egna frågor. Det innebar att man från talarstolen såg åtminstone tre cubanska flaggor och tre porträtt av Che Guevara. Däremot inga afghanska flaggor (hur nu de skulle se ut). Inga islamiska grupper verkar ha anslutit sig till demonstrationen.En av talarna, tidigare försvarsministern Tage G Peterson. Liksom de andra talarna hade han vettiga synpunkter, men den där om att "nu när vi har svenskar därborta så måste de ha den bästa utrustningen" (helikoptrar alltså) ger jag inte ett smack för. Inte heller att det skulle krävas månader för att ta bort svenskarna. Femhundra man borde man kunna flyga ut på några dagar.

3 kommentarer:

Lasse Strömberg sa...

Ah, jag ser att jag skymtar på två av bilderna.

Björn Nilsson sa...

Var det du som hade en orange jacka? Funderade på om jag kände igen dig igår, men då hann du (om det var du) kuta iväg ut på Olof Palmes gata och försvinna innan jag funderat färdigt.

Lasse Strömberg sa...

Ja, det var jag.