tisdag 19 oktober 2010

En rasande uppgörelse

How can you expect us to be civilized and behave like normal human beings after your governments were paying the extremists and Islamists to burn down schools, and kill teachers, school kids and government employees in the 1980s. How can you expect my people to treat their woman like humans after your spy agencies were given hundreds of thousands of dollars to fundamentalists to throw acid on women's faces?

Detta är bara en av flera örfilar åt dumskalle-opinionen i väst som stödjer USA/NATO-kriget mot Afghanistan och som tror att man gör något bra. Den finns i en rasande artikel, skriven av en afghansk journalist. Tycker den är ett måste att läsa. Kanske den kan öka förståelsen för att det är inte några svenska soldater det är mest synd om, det är miljoner människor i Afghanistan och Pakistan som verkligen lider på grund av västerlandets aggression och hyckleri.

5 kommentarer:

Anonym sa...

I efterhand kommer man förstås säga att "vi inte visste något". Jag har funderat på om man inte skulle ta och uppdatera Freedom singers låt från Vietnamkrigets dagar till modern tappning:

http://www.lars-daniel.se/knutna_navar/

Björn Nilsson sa...

En uppdatering kanske kunde vara bra, men i dagens läge kan ingen normalinformerad person hävda att han/hon inte visste att det är något galet därborta.

Anonym sa...

Det är en mycket intressant artikel och ingen tvekan om att det ligger mycket frustration bakom.

Det som saknas är en väg framåt. författaren anger inget alternativ. Trots allt avslutas artikeln med "We need your support and help there is no doubt about it but allow the Afghan people the autonomy to decide what is good and what bad for Afghanistan"

Hur bör den hjälpen se ut?

Eldorado

Knapsu sa...

Absolut ett måste att läsa!

Björn Nilsson sa...

Elodorado: när förtroendet för omvärlden har raserats så enormt som skett pga alla invasioner i Afghanistan är det nog svårt att bygga upp det igen. Tanken att först krossa allt väpnat (och annat) motstånd, och sedan dåna in med hjälp till eventuella överlevande, fungerar inte. Hjälparna ses som en del av ockupationsmakten, vilket de ju i praktiken blir. Men om det är några som verkligen kan den här frågan bör det vara civila svenska aktivister med tiotals års erfarenheter av landet och folken som bor där. De vet hur man kan få igång fungerande skolor, sjukvård och annat genom att samarbeta med lokalbefolkningen. Utländsk militär eller korrupta ämbetsmän i regimens tjänst, eller lokala krigsherrar, kan inte få igång någon utveckling (om man inte däri inräknar narkotikatillverkning). Att få slut på kriget är i alla fall ett grundvillkor, och det verkar som regimen i Kabul arbetar åt det hållet för att rädda sitt eget skinn.