lördag 4 augusti 2012

Bildanalys - vem är vem?

Jaha, vi börjar lördagen löst med en ganska enkel bildanalys. Titta på detta klipp från Aftonlövet och försök räkna ut vem som skall föreställa den galne, skrikande, knytnävsviftande hotfulle diktatorn, och vem som skall vara den snälle, städade och måttfulle svenske ambassadören:


7 kommentarer:

Mats Larsson sa...

Vad som är ovanligt med Stefan Eriksson är att han pratar perfekt vitryska. Jag har aldrig hört någon av mina många vitryska vänner prata vitryska, de pratar alltid ryska. Det måste vara en ovanlig situation att en utländsk ambassadör talar ett lands officiella språk bättre än det egna landets invånare, inklusive landets ledare.
Sist jag var i Vitryssland hörde jag vitryska en gång; på tågtstationen i Gomel. Nattågets ankomst påannonserades både på ryska och vitryska.

Björn Nilsson sa...

Jaha, det låter som om Sveriges ambassadör i Italien skulle prata klassisk latin då, medan andra stapplar fram på italienska?

Mats Larsson sa...

Jag visste inte att klassisk latin är ett av Italiens officiella språk. I Vitryssland är ryskan och vitryskan officiella språk.

Björn Nilsson sa...

Ja, där har du rätt givetvis. Men det borde vara officiellt för att visa att man vårdar det klassiska arvet - och hur är det i Vatikanen? Om man byter ambassadören i Italien till vårt sändebud till Den Heliga Stolen, och låter sändebudet tala som Cicero medan vatikanarna pratar usel medeltidslatin?

Mats Larsson sa...

Jag vet inte riktigt vad du ville säga med din bildgåta eller hur den kunde leda till den Heliga Stolen.
Min poäng var att i ett land med svag nationalkänsla och med en svag ställning för det egna språket så måste Stefan Erikssons vitryska imponerat på en del och provocerat andra. Jag minns hur en av mina vitryska vänner var djupt imponerad av Erikssons vitryska.

Jag kan rekommendera ett besök i Minsk, en av våra närmaste huvudstäder. Belavia flyger direkt Stockholm-Minsk. Du kan då besöka Khatyn, ett av de mest gripande monumenten från kriget. Människor kommer att nämna Bagration, något som de flesta svenskar aldrig hört talas om.
Du kommer att få uppleva ett Sovjetunionen i miniatyr, därom är såväl mina ryska som ukrainska vänner överrens.
Inte är det dyrt heller. Förra året var det stående skämtet att valutan följde månaden. I mars var 1 euro 3000 vitryska rubel, i april 4000, osv. Numera är det väl ca 10 000 rubel för 1 euro.

Björn Nilsson sa...

Jag vill varna för bildredaktörerna och deras uppdragsgivare, det kan ju vara ett svar på vad jag vill. För bilder kan styra iakttagaren på ett sätt som inte alltid är uppenbart och som kan vara ganska lömskt. Om bilder förfalskas är en sak, men det är knepigare om man använder helt äkta bilder och indirekt försöker styra vad folk skall tänka. Om du har tid så ta en titt på vad jag skrivit om en liknande bildkombination på annat håll: http://bjornbild.wordpress.com/2012/04/17/trevligt-otrevligt-nylle-bildanalys/

Tack för restipsen, men jag håller mig nog hemma i fosterlandet. Var på en tjänsteresa i Moskva i slutet av 90-talet, och bara att ta sig från ena sidan av Tverskaja till den andra var ett företag i sig!

Mats Larsson sa...

Tack för restipsen, men jag håller mig nog hemma i fosterlandet. Var på en tjänsteresa i Moskva i slutet av 90-talet, och bara att ta sig från ena sidan av Tverskaja till den andra var ett företag i sig!

Flög nyligen Aeroflot via Moskva till Kina, så jag kan förstå din upplevelse från sent 90-tal.
Tack för förtydligandet av bilderna.