onsdag 29 augusti 2012

Nytt alternativ (eller ett som redan dött)?

Engelsmannen George Monbiot är ett respekterat namn i den internationella miljörörelsen (så länge han inte säger något olämpligt, exempelvis om kärnkraft). Men han är också inne på den socialistiska svängen. Han har försökt sätta ihop en vision: Efter kapitalismen - After Capitalism. Dessutom finns en liten film till det hela som man hittar här. Har inte lyckats kopiera över själva filmen, men här finns länken.

Förslagen låter rimliga, men när Monbiot säger att det inte skall vara kommunism utan socialdemokrati undrar jag om inte projektet redan är dött: att få socialdemokratin att göra något är väl som att piska en död häst för att den skall springa fortare. Men jag kanske har fel. Synpunkter? Att lägga fram idéer kan ju åtminstone inte vara fel, för om ingen gör det finns det ju inget att diskutera och kritisera.

8 kommentarer:

martin sa...

Det är väl den där tanken jag gav uttryck för lite längre ned. Tanken att det skulle vara enklare att ta över en redan existerande organisation och reformera den. Alla försöker vi hitta genvägar, men det finns inga genvägar till det perfekta ljudet som Farbror Barbro sa!

Björn Nilsson sa...

Reformera organisationer som i det närmsta är stendöda ... vill nog se't innan jag tror't!

Hannu Komulainen sa...

Monbiot verkar ha lite för lätt att snabbt byta åsikt ibland. Se Steigans kritik av Monbiots svaga argument för att peak oil inte skulle ha inträggat redan.

Hannu Komulainen sa...

Det är ett stor framsteg när miljövänner äntligen ställer frågan om vad som ska komma efter kapitalismen.

Monbiot har rätt i att "utlåning av pengar mot ränta" är mycket svår att helt avskaffa. Det är bl.a. därför det inte går att hoppa in i kommunismen direkt efter kapitalismen. Det behövs ett övergångsstadium som traditionellt kallas socialism.

Men jag håller med Björnbrum om att det alternativ som Monbiot presenterar, "avancerad socialdemokrati" är alldeles för mesigt. Progressiva skatter och "tuffare regler" mot miljöförstöring räcker knappast.

Björn Nilsson sa...

Att gå in i socialdemokratin för att reformera den i vettig riktning påminner väl om talesättet: "Först tar mannen supen, sedan tar supen mannen."

Intressant länk till Steigan. Klart att oljan aldrig kommer att ta slut. Den kommer att bli för dyr. Resultatet av det kommer att bli ungefär detsamma som soppatorsk i alla fall.

Jan Wiklund sa...

"Socialdemokrati" är väl närmast en strategi och en politisk inriktning, snarare än en viss organisation.

Som en kompis till mig sa redan på 80-talet: Jag är egentligen socialdemokrat, det är bara synd att socialdemokraterna inte är det.

Dan Gmark sa...

När jag läser Monbiots vision av hur det framtida samhället ska se ut, så får jag en egendomlig déjà vu-upplevelse. De flesta idéerna var ju förverkligade i Sverige för 40 år sedan! Ja, inte ”participatory budgeting” förstås, men i övrigt tycks vi en gång ha varit på väg mot Monbiots idealsamhälle.

Björn Nilsson sa...

Det kan vara så. Monbiot backar in i framtiden medan Sverige går framåt rätt in i det förflutna!