torsdag 28 mars 2013

Dagens rubriker


Vadå 'hyllade artisten'? Har aldrig hört talas om människan. Varför inte kalla honom 'den totalt okände muppen som verkar ha dålig hantering av svenska språket som kännemärke'. Återfall är något man 'får', inte 'tar'. Och att någon 'gud' skulle bry sig om ditt missbruk kan man å det starkaste betvivla. Fängelsestraffet utdömdes av en vanlig domstol, inte av någon 'gud'.

Nej, vi får ta något positivare. Som det här från södra halvklotet. Det kan vara så att läkaren avlivade gamla patienter för att få plats för nya. Månne en idé för Alliansen att ta upp? På exempelvis det nya Karolinska sjukhuset sägs det att man kommer att kunna ta in färre patienter än i det gamla. Det låter som ett problem, men om man på något sätt ökar omsättningen ... Kanske Filippa Reinfelt redan sitter och grunnar på hur det kan ordnas?
Foto: AFP

Brasiliansk läkare tros ha dödat 300


7 kommentarer:

Pierre Gilly sa...

Fick de bonus om de kortade köerna?

Björn Nilsson sa...

Det framgår nog inte av rapporterna hittills. Man kan nog misstänka att det i stället kommer att handla om att "otack är världens lön".

Pierre Gilly sa...

Så länge de inte hamnar i lasagnen ska vi inte klaga.

Björn Nilsson sa...

Man får vara glad för det lilla.

martin sa...

Lean Six Sigma i dödshjälp. Antar att det är sista steget på alla åkommor i expertsystemet som vårdar dig på VC.

Sjukvården fungerar som IT-support idag. När du har datorproblem och ringer support så måste du gå igenom massa steg i deras expertsystem, starta om datorn, starta om router osv. Numera är det samma när det gäller sjukdomar, först skall du prova att gå hem och ta en treo, sen skall du prova KBT på nätet, sen får du prova antidepressiva, sedan får du kanske värktabletten du behövde. På så vis stiger läkarnas produktivitet till skyn (produktivitetsmåttet är givetvis hur många åtgärder man gr i systemet och har inget med hjälpa sjuka att göra). På så vis kan en sjukdom/skada föranleda flera besök innan du får verksam behandling, vilket givetvis skapar tillväxt.

Jan Wiklund sa...

Om det skapar tillväxt eller inte är nog irrelevant... Vad det handlar om är att det skapas en massa Regler eftersom människor enligt nyliberal teologi är onda och syndfulla och bara fuskar om de får en chans. Jag antar att överheten här bedömer andra som de är själva. Poängen är att spara, dvs skära ner. Men resultatet av alla regler är att det blir dyrare än förr. Fast detta är en oavsedd följd, inte syftet.

Här en komplettering till Zarembas förtjänstfulla serie; ett protestprogram från tio norska läkare: http://tidsskriftet.no/article/2987819

Det finns motstånd bland annan vårdpersonal också, i Norge: http://helsetjenesteaksjonen.no/

martin sa...

Anledningen till att jag gör call center analogin är att det i Indien sitter läkare och kommar på röntgenbilder hela dagarna, de blir väldigt duktiga på att titta på röntgenbilder. Det finns en önskan att vi skall ha liknande i Sverige. Enligt en initierad källa.

Mycket intressant artikel Jan!