söndag 17 mars 2013

Lästips Syrien: "FSA finns inte"

Via den ofta intressanta Arabist-bloggen hamnade jag på en annan blogg vid namn Syria Comment. Och den artikel det länkades till visade sig vara skriven av en svensk, Aron Lund. (Jag antar det är svensken som avses, när jag googlade på namnet hittade jag en artikel i Expressen som behandlade mest Irak men lite om Syrien också.) Lund är inte så förtjust i den nuvarande syriska regeringen, men artikeln i sig är i stort sett ett demolerande av påståendet att det finns en fungerande enhet som heter Fria Syriska Armén. Därmed får de lata västliga journalisterna och mediemänniskorna sig en välförtjänt känga. De borde kolla fakta bättre, vara mer kritiska. Läs gärna om du är intresserad, jag nöjer mig med att citera den här magnifika journalistkritiska salvan i mot slutet av artikeln:

...  if the recent video statement on ”a glorious battle of conquest” from the ”Joint Command of the Super Power Islamic Hawks Battalion of the Free Syrian Army (Idleb Wing)” seems a little over the top, you could just stick to reality. Better write: ”According to photographic evidence seen by this reporter, it seems like ten guys from a tiny village outside Idleb have recently been lobbing mortar shells at a blurry target in the distance while shouting ’Allahu Akbar’.”

Jag undrar om inte detta eviga ylande om att 'Allah är större' mest är en reklamploj och en sorts 'anslagsäskande'? En del av de där gynnarna får pengar från islamister på Arabiska halvön, och då måste man visa resultat så mer pengar och annat flyter in. Resultatet kan vara att man filmar en orakad snubbe som hoppar fram bakom ett gathörn och skjuter några salvor med automatgeväret mot ett oklart mål, alltmed kompisarna gömmer sig i gränden och vrålar att Allah är större. Då kan finansiärerna titta på filmerna och känna sig riktigt fromma.

4 kommentarer:

Pierre Gilly sa...

Aron är något av en paradox: en liberal skribent som bygger sina analyser på verkligheten i stället för sina ideologiska föreställningar.

Björn Nilsson sa...

Oj, det låter som en mystisk figur - rena skvadern!

Kerstin sa...

Läser på siten "Syria Comment" och får då intrycket att de där liken utmed floden skulle vara dödade av den reguljära syriska armén, (eller missar jag något?)
Andra påstår bestämt att det var någon/några rebellgrupper som mördade de här människorna - och som vanligt vet man inte vad man ska tro. Ju längre oroligheterna pågår dessutom, desto svårare blir det att urskilja vad som verkligen händer, vilken sida som gör vad. Det var likadant i Libyen. Suck.
Det är väl dessutom precis vad propagandafolket önskar. Vi ska inte veta vi ska nöja oss med att tro och i det sammanhanget handlar det om vem som är den/de skickligaste propagandamakarna.

Björn Nilsson sa...

Det är ju svårt att säga vad som hänt om man inte har alla fakta på hand, men i bloggen SyrPer, som ju defintivt inte håller på "rebellerna", finns det ibland uppgifter om strider där regeringssidan inte tar några fångar. Men när liken dyker upp i samband med FN-möten och liknande om Syrien finns ju alltid behovet att fråga "varför händer detta just nu?".