torsdag 21 mars 2013

Lite väl ambitiöst för kostymen?

Jag ser avvaktande men rätt positivt på Oktoberrörelsen, utbrytningen från KP. De kan tillföra något i debatten om hur den svenska vänstern kan/skall/bör utvecklas. Men ytterligare information önskas, eller hur man nu skall uttrycka det. Av kritiken mot KP som ledde till utbrytningen kunde man anta att nyhets- och åsiktsförmedlingen skulle bli snabbare, men så mycket har inte skett på den punkten ännu. På OR:s hemsida har en blogg aktiverats, men där finns bara ett par poster från början av den här månaden (eller fanns alldeles nyss, när jag tittade efter).

En sak jag tidigare funderat på är om den organisatoriska kostymen ännu är för stor för antalet medlemmar i OR och dess kringorganisationer? Kan det vara någonstans mellan trettio och femtio på kanske fem eller sex orter? Jag tyckte det verkade väl ambitiöst när en av posterna på bloggen var undertecknad: Uttalandet antaget av Oktoberrörelsens politbyrå. Jag nämnde det för en bekant och fick några höjda ögonbryn till svar.

Gången, om jag minns det rätt, är att medlemmarna väljer en partistyrelse (även kallad centralkommitte) som i sin tur utser en mindre grupp som sköter det dagliga arbetet, och den gruppen kan ju kallas politisk byrå/politbyrå. Man behöver väl ett sekretariat för att ta hand om det adminstrativa också. Men med tanke på OR:s storlek låter det väldigt ambitiöst med en politbyrå på det här stadiet. Vad man behöver är sannolikt en hemsida som kan fungera som en väloljad nättidning för spridning och inhämtning av information och åsikter.8 kommentarer:

Hannu Komulainen sa...

Usch, varför har dom valt att lägga upp ett så pinsamt Lenin-citat som "Marxismen är allsmäktig för den är sann" som rubrik? Begreppet "allsmäktig" dryper ju av kristen teologi...

Björn Nilsson sa...

Jeeeesus is the answer kan man ju också hävda. Men det skulle nog se malplacerat ut just här. Hur vore det med det gamla fina citatet "Det är rätt att göra uppror mot reaktionärerna"?

Jan Wiklund sa...

Hela upplägget stinker av nostalgi, tycker jag. Eller om man så vill, ett religiöst förhållningssätt till politiken. Misslyckades man med att sälja 1917 års dammsugare på 1970-talet torde man misslyckas ännu mer idag, misstänker jag.

Björn Nilsson sa...

Läser man lite mer av det lilla OR har publicerat så verkar det vara mer mångfacetterat än bara 1917. Jag saknar Engels i den där raden av gubbar i vinjetten förresten. Och Hitlertysklands besegrare J. V. Stalin.

Jan Wiklund sa...

Helgonbilder talar i alla fall till en viss bestämd sorts folk - traditionsbundna, auktoritetstroende. Jag vet inte hur många de är. Men de var nog fler förr.

Björn Nilsson sa...

Då vill jag ha en rejäl ikon föreställande min auktoritet och favorit Engels!

Jonas Lundgren sa...

I en yngre rörelse tycker jag inte att det är omöjligt att en politbyrå tillsätts interimistiskt. I så fall antar jag dock att en politbyrå tillsätts för att inkalla en konstituerade kongress.

Mvh
/Jonas

Björn Nilsson sa...

Men jag har fått för mig att OR redan är konstituerat, vid ett möte förra året!